zależności prawdopodobieństw

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lukaszdm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 13:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: malediwy

zależności prawdopodobieństw

Post autor: lukaszdm »

analizuję rozwiązane zadanie i w danych mam ze

\(\displaystyle{ Pr[S>100]=0.1}\)
\(\displaystyle{ Pr[S \ge 1100]=0.02}\)

Po czym w rozwiązaniu napisane jest, że

\(\displaystyle{ Pr[S=1000]=0.2}\)


Z czego taka zależność wynika?
Jak domyślam się autor rozwiązania podzielił jedno prawdopodobieństwo przez drugie ale próbuje znaleźć jakąś zasadę z dowodem mówiącym o tym i nie ma. Proszę o wyjaśnienie. (w skrócie nie jestem pewien czy tak można zrobić)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

zależności prawdopodobieństw

Post autor: »

lukaszdm pisze:\(\displaystyle{ Pr[S>100]=0.1}\)
\(\displaystyle{ Pr[S=1000]=0.2}\)
Te dwie równości są sprzeczne.
Jesteś pewien, że wszystko dobrze przepisałeś?

Q.
ODPOWIEDZ