Prawdopodobieństwo przy zadanej wartości oczekiwanej.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
be-girl222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo przy zadanej wartości oczekiwanej.

Post autor: be-girl222 »

Zmienne losowe X i Y mają rozkład łączny o gęstości

\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} x \cdot e^{(x(y-x))} , y>x, 0 \le x \le 1\\ 0, w przeciwnym wypadku \end{cases}}\)


Jeżeli \(\displaystyle{ a(X)=E(Y|X)}\) ile wynosi \(\displaystyle{ P(Y> a (X))}\) ?


Obliczyłam rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y|X}\) jako: \(\displaystyle{ \frac{f(x,y)}{f(x)}}\) , gdzie f(x) to rozkład brzegowy zmiennej X, jest on jednostajny na przedziale (0,1).

Chcąc obliczyć wartość oczekiwaną napotykam na problem, ponieważ \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}x^2 e ^{(x(y-x))} dx}\)nie istnieje, a domyślam się , że musimy policzyć tą calkę względem x, ponieważ miara\(\displaystyle{ a}\)zadana jest względem zmiennej X. Gdzie tkwi błąd?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Prawdopodobieństwo przy zadanej wartości oczekiwanej.

Post autor: norwimaj »

be-girl222 pisze: \(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} x \cdot e^{(x(y-x))} , y>x, 0 \le x \le 1\\ 0, w przeciwnym wypadku \end{cases}}\)
To na pewno tak miało być? Z takim nieograniczonym obszarem?
be-girl222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo przy zadanej wartości oczekiwanej.

Post autor: be-girl222 »

norwimaj pisze:
be-girl222 pisze: \(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} x \cdot e^{(x(y-x))} , y>x, 0 \le x \le 1\\ 0, w przeciwnym wypadku \end{cases}}\)
To na pewno tak miało być? Z takim nieograniczonym obszarem?


Błąd jest w funkcji gęstości, powinno być :
\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} x \cdot e^{(-x(y-x))} , y>x, 0 \le x \le 1\\ 0, w przeciwnym wypadku \end{cases}}\)

W wykładniku potęgi powinno być -x(y-x). Przedział jest dobry.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Prawdopodobieństwo przy zadanej wartości oczekiwanej.

Post autor: norwimaj »

No dobrze, teraz się zgadza.
be-girl222 pisze: a domyślam się , że musimy policzyć tą calkę względem x,
A liczysz wartość oczekiwaną zmiennej \(\displaystyle{ X}\) czy \(\displaystyle{ Y}\)?
be-girl222 pisze: ponieważ miara\(\displaystyle{ a}\)zadana jest względem zmiennej X.
To kolejny argument za tym, żeby nie pozbywać się zmiennej \(\displaystyle{ X}\), tylko \(\displaystyle{ Y}\).
be-girl222
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 12 lis 2007, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo przy zadanej wartości oczekiwanej.

Post autor: be-girl222 »

Rozumiem, gdy całkuję względem y to wychodzi dobry wynik.
Czyli zawsze przy prawdopodobieństwie warunkowym \(\displaystyle{ P(A|B)}\) wartość oczekiwaną liczymy dla zmiennej A ?
ODPOWIEDZ