Losowanie kul bez zwrotu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
KubaG1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 1 gru 2007, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Losowanie kul bez zwrotu

Post autor: KubaG1987 »

Witam

W urnie jest 8 ponumerowanych kul białych i 4 ponumerowane kule czarne,
losujemy 3 kule bez zwrotu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) będzie wśród nich jedna czarna
b) będą miały same parzyste numery.

Mam takie oto zadanie i nie jestem pewien czy dobrze je rozwiązuję. Co do pkt b nie mam za bardzo pomysłu

do tej pory rozwiązałem to w taki sposób
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = \left( ^{12} _{3} \right) = 1320}\)
\(\displaystyle{ P(A)={8 \choose 1} * {4 \choose 2} = 96}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Losowanie kul bez zwrotu

Post autor: norwimaj »

a) Jeśli ma być dokładnie jedna czarna, to \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=\binom82\cdot\binom41}\). Nie myl liczby elementów zbioru z prawdopodobieństwem.

b) Ile jest kul o parzystych numerach?
KubaG1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 1 gru 2007, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Losowanie kul bez zwrotu

Post autor: KubaG1987 »

Fakt,mój błąd. Pomyliłem czarne z białymi. Co do ilości kul parzystych to są one ponumerowane od 1 do 8(białe) i od 1 do 4 (czarne)tak więc 4 parzyste białe, 2 parzyste czarne
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Losowanie kul bez zwrotu

Post autor: norwimaj »

W takim razie ile jest możliwości wylosowania trzech parzystych?
ODPOWIEDZ