Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lingen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 lut 2009, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: lingen »

Witam, w poniedziałek kolokwium zaliczeniowe. Zdam albo zginę Rozwiązuję sobie właśnie przykładowe zadania i nie potrafię ich "zacząć". Będziemy mogli korzystać z Excela. Oglądałem różne tematy i wiem jak to tutaj działa. Na tacy mi nic nie podacie Jasna sprawa. No chyba ,że... Dlatego proszę o jakieś linki naprowadzające napisane językiem łopatologicznym ;D Wykładów nie ma, ziomek kazał słuchać i nie pozwalał pisać. A trochę juz czasu minęło i teraz mamy problem.
Zadanka:
1.
AU
AU
F9dj2.png (11.73 KiB) Przejrzano 151 razy
Trzeba jakoś z dystrybuanty wyciągnąć hmm xi? średnią?
A jak już będę miał wartość średnią i odchylenie to wystarczy znormalizować i dziabnąć funkcją ROZKŁAD.NORMALNY.S? żeby obliczyć prawdopodobieństwo?

Poza tym suma dystrybuanty F(x) musi być równa 1? czyli w miejsce ? wstawiam 0,45?
2.
AU
AU
Bifhu.png (9.78 KiB) Przejrzano 151 razy
Tutaj nie wiem jak się za to zabrać. Co z tego, że mam 20% szanse na wygraną. Jak to odnieść do 500 osób i tego przedziału?

Pozdrawiam i czekam na wskazówki
Ostatnio zmieniony 2 cze 2012, o 20:07 przez lingen, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

wartość przeciętna to jest to? Wartość o...?
lingen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 lut 2009, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: lingen »

Przeciętnie to dla mnie średnia? czyli wartość oczekiwana: \(\displaystyle{ \mu}\) <-- ta literka?
Ale szybko i sprawnie ;p z góry dziękuje za poświęcanie czasu na kogoś takiego jak ja
Ostatnio zmieniony 2 cze 2012, o 20:11 przez lingen, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

No wlasnie. W jaki sposob liczymy wartosc oczekiwaną?
lingen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 lut 2009, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: lingen »

Mmm biorę wszystkie zdarzenia(sumuje 2,3,4,5) i dziele przez ich ilość?
czyli \(\displaystyle{ \mu= \frac{2+3+4+5}{4} = \frac{14}{4} = 3.5}\)?

Dlaczego akurat zacząłeś kierować mnie do średniej? Czy potrzebujemy więcej danych do wyznaczenia funkcji? Czemu pytają najpierw o coś czego nie da się wyznaczyć na podstawie wcześniej podanych danych
miodzio1988

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

tak jesli mamy zdarzenia. a Tutaj mamy zdarzenia?
lingen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 lut 2009, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: lingen »

Mmm no nie za bardzo, bo mamy przedziały, które nie wiedzieć czemu są przedziałami otwartymi np (3;4) i co to niby jest? Liczba rzeczywista, a nie może być 3,3 nieobecności tylko liczba naturalna. Źle mówie?
miodzio1988

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

zle mowisz. CO to jest w ogole dystrybuanta?
lingen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 lut 2009, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: lingen »

AU
AU
93BNo.png (2.8 KiB) Przejrzano 151 razy
Dystrybuanta to prawdopodobieństwo tego, że X przyjmie wartość mniejszą lub równą
założonej przez nas wartości (x).

Graficznie
AU
AU
OyQND.png (14.54 KiB) Przejrzano 151 razy
Czyli np pierwsza kolumna mówi mi,że nie spotkam osoby która byla nieobecna na zajęciach 2 i mniej razy.
Druga, że spotkam kogoś z opuszczonymi 2-3 zajęciami (co dalej jest dla mnie nielogicznie, jak to liczba rzeczywista...)
Dystrybuanta rośnie gdy rośnie prawdopodobieństwo.
Prawdopodobieństwo x'ów mozna obliczyć odejmując
p(x)= F(x+1)-F(x), czyli
AU
AU
ajEWM.png (1.68 KiB) Przejrzano 151 razy
Ale średniej z tego policzyć nie mogę. Jesli tabela jest dobra to mogę odpowiedziec na pytanie:

Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że student opuścił nie więcej niż 3 zajęcia?
Bo to będzie suma 0.1+0.15 czyli 25%?

A ta tabelka nie jest czasami funkcją rozkładu tej zmiennej? (metoda tabelaryczna)

Wartość oczekiwana:
\(\displaystyle{ E(X) = \sum_{}^{} x_{i}*p_{i} = 4.35}\) Dobrze?

Odchylenie standardowe:
\(\displaystyle{ D^2X=\sum \limits_{i \in I} x_i^2 p_i- \left (EX \right )^2}\)
\(\displaystyle{ DX= \sqrt{\sum \limits_{i \in I} x_i^2 p_i- \left (EX \right )^2} = \sqrt{20.05 - (4.35)^2} =\sqrt{1.1275} = 1.06183}\)
Good?
qwqwqw123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 lis 2010, o 13:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rumunia

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: qwqwqw123 »

W zadaniu drugim musisz chyba skorzystać z rozkładu Bernoulliego, ale nie dam sobie łba uciąć
lingen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 lut 2009, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: lingen »

miodzio, czy ten sposób i wyniki do zad 1 są ok?
Możemy dalej jechać z tym koksem? Jak ugryźć drugie.
Jak na podstawie samego prawdopodobieństwa określić odchylenie i wartość średnią?

-- 4 cze 2012, o 16:18 --

Czy ktoś oprócz miodzia, może sprawdzić moje wyniki? i naprowadzić mnie na rozwiązanie kolejnego zadania?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: Lorek »

Wygląda ok, a w 2. wynik dokładny to z Bernoulliego, przybliżony z CTG na przykład.
lingen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 lut 2009, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: lingen »

Mmm dzięki, zaraz podam co mi wyszło z CTG i edytuje posta.

Według wiki:
Gdy rozkład dwumianowy z parametrami (n,p) jest w przybliżeniu normalny dla dużych n i p nie leżących zbyt blisko 1 lub 0, możemy zastosować rozkład normalny jako przybliżenie.

Wtedy:
Przybliżony rozkład ma średnią równą \(\displaystyle{ \mu=n*p}\)
i odchylenie standardowe \(\displaystyle{ \sigma= \sqrt{n*p*q}}\)
czyli wzorek: \(\displaystyle{ U= \frac{x-\mu}{\sigma}}\) przyjmie postać:
\(\displaystyle{ Z \approx \frac{ S_{n}- n*p}{ \sqrt{n*p*q} }}\)
czyli:
\(\displaystyle{ P(Z _{90} < Z <Z_{120}) = P(-1.1180 < Z < 2.2360) = \phi(2.2360)-\phi(-1.1180)=0.9873-0.1318=0.86}\)
Dobrze?
Ostatnio zmieniony 4 cze 2012, o 23:43 przez lingen, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: Lorek »

Pomijając to, że zamiast \(\displaystyle{ =}\) powinno być \(\displaystyle{ \approx}\) to ok.
lingen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 lut 2009, o 19:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dystrybuanta i prawdopodobieństwo

Post autor: lingen »

Bo wydaje mi się że 86% to troche dużo.
Ostatnio zmieniony 4 cze 2012, o 23:50 przez lingen, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ