Zmienna losowa X ma rozkład równomierny w przedziale \(\displaystyle{ <0;a>}\). Wyznaczy wartoś stałej a, tak aby \(\displaystyle{ \left\{P{ \left| X-1\right| <1\right\}=0.2}\)
Proszę o pomoc.
Zmienna losowa, rozkład równomierny
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
Zmienna losowa, rozkład równomierny
Napisz wzór na gęstość zmiennej losowej X oraz
1)rozwiąż nierówność z modułem lub
2)napisz gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ \left| X-1\right|}\).
To pierwsze jest łatwiejsze, ale czasem łatwiej jest robić drugą metodą, więc też podałem.
1)rozwiąż nierówność z modułem lub
2)napisz gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ \left| X-1\right|}\).
To pierwsze jest łatwiejsze, ale czasem łatwiej jest robić drugą metodą, więc też podałem.