Nie jestem zbyt wybitny z matematyki i proszę o pomoc, czy dobrze rozumuję:
Jeśli mam 66% prawdopodobieństwo na wylosowanie czegoś, to tak jakbym miał 3 kule, 2 czerwone i jedna białą. Czy prawdopodobieństwo na wylosowanie czerwonej kuli 12 razy z rzędu będzie się tak rozkładało:
66,00% 43,56% 28,75% 18,97% 12,52% 8,27% 5,46% 3,60% 2,38% 1,57% 1,04% 0,68%?
Obliczenie prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Obliczenie prawdopodobieństwa
Jeśli szansa na wylosowanie czerwonej kuli to \(\displaystyle{ 66\%}\), to tak będzie, ale jeśli więc masz \(\displaystyle{ 2}\) kule czerwone i \(\displaystyle{ 1}\) białą, to szansa wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}\ne 66\%}\) i wtedy mamy \(\displaystyle{ \left( \frac{2}{3}\right)^{12}\simeq 0,77\%}\)