Rozkład zmiennej zdef. za pomocą innej o znanym rozkładzie.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Rozkład zmiennej zdef. za pomocą innej o znanym rozkładzie.

Post autor: tometomek91 »

Niech zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny z parametrami \(\displaystyle{ m=0}\) i \(\displaystyle{ \sigma=1}\), tzn. \(\displaystyle{ X \sim N(0,1)}\). Zdefiniujmy \(\displaystyle{ Y=(-X) \chi_{ \{ |X| \le 1 \} }+X \chi_{ \{ |X| > 1 \} }}\), gdzie \(\displaystyle{ \chi}\) jest funkcją charakterystyczną. Znaleźć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ Y}\).

Nie wiem jak się za to zabrać. Proszę o dokładne wytłumaczenie.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Rozkład zmiennej zdef. za pomocą innej o znanym rozkładzie.

Post autor: Zordon »

Tak na oko to powinno wyjść to samo, bo rozkład normalny jest symetryczny, więc powiedzmy dla \(\displaystyle{ (a,b)\subseteq(0,1)}\) mamy \(\displaystyle{ P(X\in (a,b))=P(X \in (-b,-a))=P(-X\in (a,b))}\)
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Rozkład zmiennej zdef. za pomocą innej o znanym rozkładzie.

Post autor: KasienkaG »

i to wszystko?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Rozkład zmiennej zdef. za pomocą innej o znanym rozkładzie.

Post autor: Zordon »

KasienkaG pisze:i to wszystko?
Ta obserwacja + znajomość definicji rozkładu zmiennej losowej powinna doprowadzić do rozwiązania.
ODPOWIEDZ