Temperatura w pewnym mieście jest modelowana jako zmienna losowa T ∼ N(10st, 10st).
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że temperatura w losowo wybranej chwili czasu
nie przekroczy 15 stopni?
temperatura zmienna losowa
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlaskie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 9 razy
temperatura zmienna losowa
Standaryzujemy zmienną losową \(\displaystyle{ U=\frac{T-m}{\sigma}=\frac{T-10}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(X\leq 15)=P\left(U\leq \frac{15-10}{10} \right)=\Phi(0,5)=0,691462467}\)
\(\displaystyle{ P(X\leq 15)=P\left(U\leq \frac{15-10}{10} \right)=\Phi(0,5)=0,691462467}\)