Witam. Mam problem z następujacym zadaniem:
Prawdopodobieństwo popełnienia błędu przez maszynistkę na stronie tekstu wynosi \(\displaystyle{ 0,2}\). Maszynistka przepisała tekst liczący \(\displaystyle{ 2}\) strony.
Proszę przedstawić funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X będącej liczbą stron zawierających błąd.
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ P(X=0) = 0,8 \cdot 0,8 = 0,64\\
P(X=1) = 0,2 \cdot 0,8 = 0,16\\
P(X = 2) = 0,2 \cdot 0,2 = 0,04}\)
W odpowiedziach do zadania jest \(\displaystyle{ P(X)=0,32}\), i by się zgadzało bo wtedy suma wychodzi jeden ale nie wiem skąd taka odpowiedź. Proszę o wytłumaczenie.
Z góry dziękuję.
Przedstawić funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 mar 2010, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
Przedstawić funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 20:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlaskie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 9 razy
Przedstawić funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej X
nie wiozłeś pod uwagi, że masz dwie możliwości, błąd będzie albo na pierwszej, albo na drugiej stronie
\(\displaystyle{ 0,8\cdot0,2+0,2\cdot 0,8}\)
dla dwóch to jeszcze na piechotę idzie dobrze,m ale dla większej ilość polecam schemat Bernuliego.
\(\displaystyle{ 0,8\cdot0,2+0,2\cdot 0,8}\)
dla dwóch to jeszcze na piechotę idzie dobrze,m ale dla większej ilość polecam schemat Bernuliego.