wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

wartość oczekiwana

Post autor: KasienkaG »

jak obliczyć wartość oczekiwaną zmiennej \(\displaystyle{ Y= \frac{1}{X}}\) jeśli X ma rozkład jednostajny na [0,1]?

Próbowałam tak:

\(\displaystyle{ E\left( X\right)= \int_{\mathbb R} f\left( x\right)*d\im\left( x\right)= \int_{\mathbb R} \frac{1}{x} *1\hspace{-2.3mm}{1} _{\left[ 0,1\right] } \left( \frac{1}{x} \right)}\)

nie jestem pewna czy powinno być \(\displaystyle{ 1\hspace{-2.3mm}{1} _{\left[ 0,1\right] } \left( \frac{1}{x} \right)}\) czy może \(\displaystyle{ 1\hspace{-2.3mm}{1} _{\left[ 0,1\right] } \left( x\right)}\)
No i niestety nie mam pojęcia jak ruszyć z tym dalej...
Mogłabym prosić kogoś o pomoc???
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

wartość oczekiwana

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ \mathbb{E} \left( \frac{1}{X} \right) = \int_0^1 \frac{\mbox d x}{x} = + \infty}\)
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

wartość oczekiwana

Post autor: KasienkaG »

Wiem, że ma to tak wyglądać, chciałabym tylko wiedzieć krok po kroku jak zapisać to korzystając z użytego wcześniej przeze mnie wzoru
ODPOWIEDZ