Wzór na gęstość X*Y

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Wzór na gęstość X*Y

Post autor: Kanodelo »

Zmienne losowe mają jednakowy rozkład o gęstości \(\displaystyle{ f(x)= \frac{x}{12}}\) dla \(\displaystyle{ x\in(1,5)}\) i \(\displaystyle{ f(x)=0}\) dla pozostałych. Znajdź wzór gęstości zmiennej \(\displaystyle{ Z=X \cdot Y}\).

Podobno ma wyjść \(\displaystyle{ \frac{1}{144}z\ln |z|}\), ale mi wychodzi co innego. Licze to z twierdzenia o splocie: \(\displaystyle{ \int_1^5 \frac{x}{12} \cdot \frac{z}{12x} \mbox{d}x}\), ale coś musze robić źle.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Wzór na gęstość X*Y

Post autor: norwimaj »

Splot wygląda inaczej i odpowiada on sumie zmiennych losowych niezależnych. Tutaj nawet w treści nie ma nic o niezależności, więc zadania nie da się zrobić. Jeśli zmienne są niezależne to rób podobnie jak radziłem tu.
ODPOWIEDZ