Tutaj znajduje się wyprowadzenie funkcji charakterystycznej rozkładu wykładniczego:
79853.htm
nie rozumiem dlaczego \(\displaystyle{ \lambda \cdot \frac{e^{x(it-\lambda)}}{it-\lambda} \bigg{|}^{\infty}_0 = \frac{-\lambda}{it-\lambda}}\) tzn. dlaczego \(\displaystyle{ e^{x(it - \lambda)} \rightarrow 0}\) przy \(\displaystyle{ x \rightarrow \infty}\).
Funkcja charakterystyczna rozkładu wykładniczego
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Funkcja charakterystyczna rozkładu wykładniczego
Pytanie raczej do działu 'Liczby zespolone" albo "granice"
\(\displaystyle{ e^{x(it-\lambda)}=e^{-x\lambda}\cdot e^{ixt}}\)
i co możesz powiedzieć o pierwszym, a co o drugim czynniku?
\(\displaystyle{ e^{x(it-\lambda)}=e^{-x\lambda}\cdot e^{ixt}}\)
i co możesz powiedzieć o pierwszym, a co o drugim czynniku?
-
- Użytkownik
- Posty: 529
- Rejestracja: 31 mar 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Funkcja charakterystyczna rozkładu wykładniczego
Pierwszy zbiega do zera, a drugi jest ograniczony ?