Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
zad1. Rzucamy dwiema kostkami do gry. Zdarzenie \(\displaystyle{ A}\) polega na tym, że suma wyrzuconych oczek wynosi \(\displaystyle{ 7}\). Zdarzenie \(\displaystyle{ B}\) na tym, że na obu jednocześnie wypadło co najmniej \(\displaystyle{ 3}\). Opisz zdarzenie \(\displaystyle{ A \cap B.}\)
zad2. a) na ile sposobów możemy rozdać \(\displaystyle{ 4}\) pączki \(\displaystyle{ 12}\) osobom?
b) na ile sposobów możemy rozdać \(\displaystyle{ 9}\) pączków \(\displaystyle{ 4}\) osobom, tak aby każdy dostał pączka?
zad.3 Na ile sposobów spośród \(\displaystyle{ 23}\) członków komisji możemy wybrać: a) przewodniczącego, wiceprzewodniczącego i sekretarza? b) \(\displaystyle{ 6-}\)osobową delegację?
zad.4 rzucamy \(\displaystyle{ 7}\) razy symetryczną monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że choć raz wypadnie orzeł?
zad.5 Osiemnaście osób (wśród, których znajdują się Krzysiek i Krysia) siada losowo na ławce. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Krysia usiądzie obok Krzysia?
zad.6 Spośród \(\displaystyle{ 25}\) zestawów egzaminacyjnych student zna odpowiedź na \(\displaystyle{ 11}\), losuje \(\displaystyle{ 4}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że odpowie na co najmniej \(\displaystyle{ 3}\)?
zad.7 Rozdano \(\displaystyle{ 24}\) karty (od 9 do asa) czterem graczom, każdemu po \(\displaystyle{ 6}\) kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w każdej jest dziesiątka?
zad8. z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle 0;9\right\rangle}\) wybieramy losowo dwie liczby. Jakie jset prawdopodobieństwo, Ze; a)\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} \le 29}\) b)\(\displaystyle{ x+1 \le y ^{2}}\)
zad2. a) na ile sposobów możemy rozdać \(\displaystyle{ 4}\) pączki \(\displaystyle{ 12}\) osobom?
b) na ile sposobów możemy rozdać \(\displaystyle{ 9}\) pączków \(\displaystyle{ 4}\) osobom, tak aby każdy dostał pączka?
zad.3 Na ile sposobów spośród \(\displaystyle{ 23}\) członków komisji możemy wybrać: a) przewodniczącego, wiceprzewodniczącego i sekretarza? b) \(\displaystyle{ 6-}\)osobową delegację?
zad.4 rzucamy \(\displaystyle{ 7}\) razy symetryczną monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że choć raz wypadnie orzeł?
zad.5 Osiemnaście osób (wśród, których znajdują się Krzysiek i Krysia) siada losowo na ławce. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Krysia usiądzie obok Krzysia?
zad.6 Spośród \(\displaystyle{ 25}\) zestawów egzaminacyjnych student zna odpowiedź na \(\displaystyle{ 11}\), losuje \(\displaystyle{ 4}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że odpowie na co najmniej \(\displaystyle{ 3}\)?
zad.7 Rozdano \(\displaystyle{ 24}\) karty (od 9 do asa) czterem graczom, każdemu po \(\displaystyle{ 6}\) kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w każdej jest dziesiątka?
zad8. z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle 0;9\right\rangle}\) wybieramy losowo dwie liczby. Jakie jset prawdopodobieństwo, Ze; a)\(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} \le 29}\) b)\(\displaystyle{ x+1 \le y ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, o 17:28 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
Te najbardziej elementarne. Np w pierwszym jaki masz wzorek na takie cudo?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
i w tym polega cały problem że nie potrafię do treści zadań dobierać wzorów, jakbym to potrafiła to bym nie prosiła o pomoc
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
Super.
Co to:
\(\displaystyle{ A \cap B.}\)
oznacza? Nie matematycznie. W naszzym przykładzie
Co to:
\(\displaystyle{ A \cap B.}\)
oznacza? Nie matematycznie. W naszzym przykładzie
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
takie rozwiązanie które jest i w \(\displaystyle{ A}\) i w \(\displaystyle{ B}\), suma oczek musi być \(\displaystyle{ \ge 7}\)?
-- 26 maja 2012, o 17:34 --
czyli \(\displaystyle{ A \cap B}\) to \(\displaystyle{ (3,4)}\) i \(\displaystyle{ (4,3)}\) ?
-- 26 maja 2012, o 17:34 --
czyli \(\displaystyle{ A \cap B}\) to \(\displaystyle{ (3,4)}\) i \(\displaystyle{ (4,3)}\) ?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2012, o 18:09 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Między[latex] i [/latex] umieszczaj tylko wyrażenia matematyczne. Zwykły tekst piszesz normalnie.
Powód: Między
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
a nie źle myślałam bo \(\displaystyle{ A \cap B}\) to zdarzenie które występuje i w A i w B czyli to będzie (3,4) i (4,3) tak?
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
Elegancko.
Następne analogicznie. Nie potrzebujesz gotowca jak widać
Następne analogicznie. Nie potrzebujesz gotowca jak widać
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
gotowiec jak najbardziej by się przydał bo mam jeszcze 4 zestawy zadań a jutro kolokwium.
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
Bardzo chętnie odpłatnie Ci to zrobię. A jak chcesz za darmo to wskazóweczki dostaniesz. Tak to gotowca nie będzie,.
Następne analogicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 22:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 9 razy
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
zad2.
1)n=12
k=4
\(\displaystyle{ {15 \choose 4}}\)
2)n=4
k=9
\(\displaystyle{ {8 \choose 5}}\)
tak?
1)n=12
k=4
\(\displaystyle{ {15 \choose 4}}\)
2)n=4
k=9
\(\displaystyle{ {8 \choose 5}}\)
tak?
Jak zrobić zadania- z jakich schematów?
Gdyby było tak:
\(\displaystyle{ n=5,k=4}\)
to wtedy to by było 5 sposobów?
\(\displaystyle{ n=5,k=4}\)
to wtedy to by było 5 sposobów?