obliczyć prawdopodobieństwo zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

obliczyć prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: Marien »

Mam problem z następującym zadaniem:
\(\displaystyle{ X}\)-zmienn losowa o rozkładzie Poissona z parametrem\(\displaystyle{ m=8}\),
obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń:
a)\(\displaystyle{ \left| X+2\right| \le 2}\)
b)\(\displaystyle{ X \ge1 2}\).
Jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ X \ge 8}\)
W podpunkcie a mam problem z tym, że\(\displaystyle{ -4 \le X \le 0}\), a przecież \(\displaystyle{ X \ge 8}\)
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

obliczyć prawdopodobieństwo zdarzeń

Post autor: darlove »

Podpunkt a) to 0, a podpunkt b) to \(\displaystyle{ \frac{\Pr(X\ge 12)}{\Pr(X\ge 8)}}\).
ODPOWIEDZ