Tym razem zupełny brak "treści"
Przy danych:
P(A)=1/3
P(A/B)=1/5
P(B/A)=1/2
Oblicz P(B).
PS.:
Jak u was w szkole oznacza się prawdopodobieństwo warunkowe? P(A/B) czy P(A|B) ?
Przy danych
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Przy danych
U mnie: P(A|B), a to w zadaniu to jest właśnie warunkowe? jeśli tak, to:
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
P(B)=\frac{P(A\cap B)}{P(A|B)}\\
P(B|A)=\frac{P(A\cap B)}{P(A)}\\
P(B)=\frac{P(A)\cdot P(B|A)}{P(A|B)}=\frac{\frac{1}{3}\cdot \frac{1}{2}}{\frac{1}{5}}=\frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
P(B)=\frac{P(A\cap B)}{P(A|B)}\\
P(B|A)=\frac{P(A\cap B)}{P(A)}\\
P(B)=\frac{P(A)\cdot P(B|A)}{P(A|B)}=\frac{\frac{1}{3}\cdot \frac{1}{2}}{\frac{1}{5}}=\frac{5}{6}}\)
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Przy danych
To ja tak w kwestii oznaczeń
A/B - A po warunkiem ,że B
czasami faktycznie spotyka się A|B i też traktuje sie to jako warunkowe (ale chyba to jest trochę bardziej niebezpieczne bo niewiadomo jak spostrzeże to dajmy na to egzaminator na maturze, czy np. nie dopatrzy sie przechylenia w którąś stronę być może dla nas niewłaściwą )
natomiast tak na marginesie :
AB o raz A-B to różnica
A/B - A po warunkiem ,że B
czasami faktycznie spotyka się A|B i też traktuje sie to jako warunkowe (ale chyba to jest trochę bardziej niebezpieczne bo niewiadomo jak spostrzeże to dajmy na to egzaminator na maturze, czy np. nie dopatrzy sie przechylenia w którąś stronę być może dla nas niewłaściwą )
natomiast tak na marginesie :
AB o raz A-B to różnica
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Przy danych
tak, dlatego teraz z tego co zauważyłem zwykle spotyka się notację: A-B różnica, P(A|B) p. warunkowe. Tym bardziej dziwi mnie notacja CKE na ostatnie próbnej (sam się nadziałem )Uzo pisze:ale chyba to jest trochę bardziej niebezpieczne