Funkcja gęstości i dystrybuanta zmiennej losowej X

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
michellebdg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2012, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Funkcja gęstości i dystrybuanta zmiennej losowej X

Post autor: michellebdg »

Hej.
Mam do rozwiązania zadanie o treści:

Zmienna losowa ma rozkład o gęstości:

\(\displaystyle{ f(x)\begin{cases}\frac{1}{3}e^{\frac{-1}{3} \ x} \ dla \ x \ge 0} \\ 0 \ \ poza \ tym \end{cases}}\)

Wyznaczyć dystrybuantę.

Ktoś pomoże?
miodzio1988

Funkcja gęstości i dystrybuanta zmiennej losowej X

Post autor: miodzio1988 »

jaki jest związek gęstości i dystrybuanty?
michellebdg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2012, o 16:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Funkcja gęstości i dystrybuanta zmiennej losowej X

Post autor: michellebdg »

dystrybuanta to całka z gęstości?
miodzio1988

Funkcja gęstości i dystrybuanta zmiennej losowej X

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{-\infty }^{x}{f}(t)dt}\)

Wystarczy wstawić do wzoru i policzyć
ODPOWIEDZ