Prawdopodobieństwo na podstawie wzorów Bayes'a

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
qwe123rty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 maja 2012, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ewrwerwe

Prawdopodobieństwo na podstawie wzorów Bayes'a

Post autor: qwe123rty »

Hejka

Jak można rozwiązać to zadanie?
Albo przynajmniej jak obliczyć to "h" i "-h" z podanych danych?

Za pomoc z góry dziekuję


Zadanie
W śledztwie dotyczącym zabójstwa inspektor Bayes rozważa dwie hipotezy:

h – że główny podejrzany zabił,
-h – że główny podejrzany nie zabił
oraz następujące możliwe fakty:

f1 – że na miejscu zbrodni znaleziono odciski palców głównego podejrzanego,
f2 – że główny podejrzany nie ma alibi na czas popełnienia zabójstwa,
f3 – że główny podejrzany miał motyw zabicia ofiary,
f4 – że główny podejrzany był widziany w sądziedztwie miejsca, w którym mieszka nielegalny handlarz bronią,
f5 – że świadek zbrodni podał rysopis zabójcy nie pasujący do głównego podejrzanego.
Zależności między takimi faktami a hipotezami opisują następujące prawdopodobieństwa:

Pr(f1|h) = 0,7
Pr(f2|h) = 0,8
Pr(f3|h) = 0,9
Pr(f4|h) = 0,4
Pr(f5|h) = 0,2

Pr(f1|-h) = 0,3
Pr(f2|-h) = 0,4
Pr(f3|-h) = 0,5
Pr(f4|-h) = 0,2
Pr(f5|-h) = 0,4


W którym przypadku prawdopodobieństwo popełnienia zabójstwa byłoby największe:

1.gdyby znaleziono na miejscu zbrodni jego odciski palców,
2.gdyby stwierdzono, że nie miał alibi i miał motyw,
3.gdyby znaleziono na miejscu zbrodni jego odciski palców oraz stwierdzono, że był widziany w sąsiedztwie miejsca, w którym mieszka nielegalny handlarz bronią, ale świadek zbrodni podał rysopis zabójcy nie pasujący do głównego podejrzanego.
ODPOWIEDZ