Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Astat
Użytkownik
Posty: 81 Rejestracja: 13 lis 2010, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz
Post
autor: Astat » 24 maja 2012, o 15:04
Niech
\(\displaystyle{ X}\) ,
\(\displaystyle{ Y}\) - niezależne zmienne losowe o jednakowym rozkładzie Cauchy'ego, tzn. o gęstości
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{\pi\left( 1+x ^{2} \right) }}\)
Obliczyć rozkład:
a)
\(\displaystyle{ X+X}\)
b)
\(\displaystyle{ X+Y}\)
Proszę o pomoc z wytłumaczeniem poszczególnych kroków, gdyż opuściliśmy tego typu zadania na ćwiczeniach i nie wiem, o co chodzi
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 » 24 maja 2012, o 15:11
Z dystrybuanty skorzystaj w pierwszym