rozklad zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
azathra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 paź 2011, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

rozklad zmiennej losowej

Post autor: azathra »

W pudełku są trzy kule czarna czerwona i zielona. Losujemy bez zwracania do momentu wylosowania kuli czarnej. Jeśli wylosujemy zielona to dostajemy 3 złote, a czerwona tracimy 3 złote. Napisz rozkład losowej,

bradzo prosze o pomoc:) bo to pilne
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

rozklad zmiennej losowej

Post autor: leapi »

wiec, jakie wyniki mogą paść (albo w zł albo w kulach)
azathra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 paź 2011, o 14:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: lublin

rozklad zmiennej losowej

Post autor: azathra »

czyli jak będzie że (to jest tabelka^^) x | 3zł|-3zł| 0|
p | 13 we wszystkich|
??
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

rozklad zmiennej losowej

Post autor: leapi »

nie do konca

-- 24 maja 2012, o 11:37 --

najlepiej drzewo zrobic
1. wylosowana kula czarna koniec losowania \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\) wygrana \(\displaystyle{ 0}\)

-- 24 maja 2012, o 11:39 --

2. Wylosowano kulę cZarna za 2 razem
jeśli pierwsza jest czerwona to wygrana \(\displaystyle{ -3}\) oraz \(\displaystyle{ p=\frac{1}{9}}\)
jeśli pierwsza jest zielona to wygrana \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ p=\frac{1}{9}}\)-- 24 maja 2012, o 11:42 --3. wylosowano kulę czarna za trzecim razem
oznacza to , ze pierwsze dwie to zielona i czerwono czyli wygrana \(\displaystyle{ 0}\) z prawdopodobieństem
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{3}-\frac{1}{9}\cdot 2=\frac{1}{3}}\)

stąd tabela

\(\displaystyle{ X=0}\) z \(\displaystyle{ p=\frac{2}{3}}\)

\(\displaystyle{ X=-3}\) z \(\displaystyle{ p=\frac{1}{9}}\)

\(\displaystyle{ X=3}\) z \(\displaystyle{ p=\frac{1}{9}}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

rozklad zmiennej losowej

Post autor: norwimaj »

leapi pisze: \(\displaystyle{ 1-\frac{1}{3}-\frac{1}{9}\cdot 2=\frac{1}{3}}\)
Ta równość trochę inaczej powinna być.
ODPOWIEDZ