Rozkład Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład Poissona

Post autor: Marien »

Mam problem z następującym zadaniem:
Obliczyć wartość oczekiwaną i warjancje zmiennej\(\displaystyle{ Y=3(X-8)}\), gdzie \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład Poissona.
miodzio1988

Rozkład Poissona

Post autor: miodzio1988 »

Problem jest gdzie?

Z jaką średnią ten rozkład Poissona masz?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Rozkład Poissona

Post autor: leapi »

\(\displaystyle{ E(x)=\lambda}\); \(\displaystyle{ Y=3X-24}\)

liczysz
\(\displaystyle{ E(Y)=}\)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, o 19:45 przez leapi, łącznie zmieniany 1 raz.
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład Poissona

Post autor: Marien »

Niestety nie wiem jak dalej to liczyć. Wzór, który znam to: \(\displaystyle{ E(X)=\sum_{i=1}^{k} =x _{i}p _{i}}\).
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Rozkład Poissona

Post autor: leapi »

Własność z jaką muszi poznać, to
\(\displaystyle{ E(aX+bY)=aE(X)+bE(Y)}\)

oraz\(\displaystyle{ E(a)=a}\)
miodzio1988

Rozkład Poissona

Post autor: miodzio1988 »

to jest wzor ogolny. Tutaj z własności konkretnego rozkładu korzystasz
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład Poissona

Post autor: Marien »

Niestety dalej nie wiem co jest w moim przypadku a i b.
miodzio1988

Rozkład Poissona

Post autor: miodzio1988 »

Wymnóż ten nawias
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład Poissona

Post autor: Marien »

\(\displaystyle{ Y=3X-24}\) i co dalej?
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, o 19:38 przez Marien, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Rozkład Poissona

Post autor: miodzio1988 »

To już chyba wiesz ile \(\displaystyle{ a}\) wynosi
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład Poissona

Post autor: Marien »

3? czy 24?
miodzio1988

Rozkład Poissona

Post autor: miodzio1988 »

Ty mas powiedzieć i nie zgaduj proszę tylko pomyśl, bon zadanie jest mega elementarne
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Rozkład Poissona

Post autor: leapi »

\(\displaystyle{ E(Y)=E(3X-24)=3E(X)-24=3\lambda-24}\)
Marien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Rozkład Poissona

Post autor: Marien »

Dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ