Prawdopodobienstwo wystapienia jednego ze zdarzen

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
klient1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2012, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pn

Prawdopodobienstwo wystapienia jednego ze zdarzen

Post autor: klient1 »

Witam,
Szukam sposobu na obliczenie prawdopodobieństwa wystąpienia co najmniej jednego ze zdarzeń, gdy konkretne zdarzenia maja określone rozne prawdopodobienstwa wystapienia.

Np.
P(a) = 0,1
P(b) = 0,5
P(c) = 0,6
...
P(n) = x

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
miodzio1988

Prawdopodobienstwo wystapienia jednego ze zdarzen

Post autor: miodzio1988 »

Zbadaj zdarzenie przeciwne
klient1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2012, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pn

Prawdopodobienstwo wystapienia jednego ze zdarzen

Post autor: klient1 »

Dzieki za odpowiedź - a można trochę konkretniej?
miodzio1988

Prawdopodobienstwo wystapienia jednego ze zdarzen

Post autor: miodzio1988 »

Konkretnie to zbadaj zdarzenie przeciwne
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Prawdopodobienstwo wystapienia jednego ze zdarzen

Post autor: norwimaj »

A coś więcej wiadomo o tych zdarzeniach? Są parami rozłączne albo znamy prawdopodobieństwa dowolnych przecięć tych zdarzeń?
klient1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 maja 2012, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pn

Prawdopodobienstwo wystapienia jednego ze zdarzen

Post autor: klient1 »

Każde z tych zdarzeń może wystąpić niezależnie od siebie.
miodzio1988

Prawdopodobienstwo wystapienia jednego ze zdarzen

Post autor: miodzio1988 »

mam jeszcze raz napisać moją podpowiedz zatem?
ODPOWIEDZ