Mam problem z następującym zadaniem:
Rzucamy jednocześnie monetą i kostką do gry. Zmienn losowa przyjmuje wartość równą \(\displaystyle{ k-l}\), \(\displaystyle{ k=0}\) gdy wyzruciliśmy orła, \(\displaystyle{ l}\) liczba oczek wyrzuconych na kostce. Wyznacz rozkład zmiennej \(\displaystyle{ X}\), \(\displaystyle{ E(X)}\), \(\displaystyle{ D ^{2}(X)}\) oraz \(\displaystyle{ P(\left| X-2\right| \le 2)}\).
Wyznaczyć rozkład zmiennej, wartość przeciętną, warjancje
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
Wyznaczyć rozkład zmiennej, wartość przeciętną, warjancje
Marien, ,rozumiem że k=1 gdy reszka?
Gdy tak, to P(X=-6)=P(orzeł i 6 na kostce)=\(\displaystyle{ \frac{1}{12}}\)
P(X=-5)=P((orzeł i 5) lub (reszka i 6))=\(\displaystyle{ \frac{1}{12}+ \frac{1}{12}= \frac{1}{6}}\)
Dalej analogicznie, stąd masz rozkład. Spróbuj dalej sama, jeśli sobie nie poradzisz pokaż, z czym masz problem.
Gdy tak, to P(X=-6)=P(orzeł i 6 na kostce)=\(\displaystyle{ \frac{1}{12}}\)
P(X=-5)=P((orzeł i 5) lub (reszka i 6))=\(\displaystyle{ \frac{1}{12}+ \frac{1}{12}= \frac{1}{6}}\)
Dalej analogicznie, stąd masz rozkład. Spróbuj dalej sama, jeśli sobie nie poradzisz pokaż, z czym masz problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 25 mar 2011, o 19:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 1 raz
Wyznaczyć rozkład zmiennej, wartość przeciętną, warjancje
Wyszły mi następujące wyniki: \(\displaystyle{ E(X)=-3}\), \(\displaystyle{ D ^{2} (X)= \frac{9}{16}}\), \(\displaystyle{ P(\left| X-2\right| \le 2)=P(X=0)= \frac{1}{12}}\). Chciałabym wiedzieć czy są poprawne.