Myśliwy ma dwa psy. Pewnego dnia, ścigając zwierzę dotarł do miejsca, gdzie ścieżka
się rozgałęzia. Wiedząc, że każdy pies, niezależnie od drugiego, wybierze prawidłową
drogę z prawdopodobieństwem p, decyduje się wypuścić psy, żeby wybrały ścieżki.
Jeżeli się zgodzą, wybierze tę samą ścieżkę, a jeżeli nie – sam wybierze ścieżkę losowo.
Czy ta strategia jest lepsza niż wypuszczenie tylko jednego psa, żeby wybrał drogę?
Prawdopodobienstwo z parametrem p
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 maja 2012, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zg
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Prawdopodobienstwo z parametrem p
Prawdopodobieństwo wybrania dobrej ścieżki przy dwóch psach to:
\(\displaystyle{ p^2 \cdot 1 + 2p(1-p)\cdot \frac 12}\)
(dlaczego?)
Q.
\(\displaystyle{ p^2 \cdot 1 + 2p(1-p)\cdot \frac 12}\)
(dlaczego?)
Q.