Goscie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Goscie

Post autor: profesorq »

Na przyjeciu jest n gosci. Jaka jest szansa ze spotkam tam osoba ktora obchodzi urodziny tego samego dnia co ja ??(rok liczy 365 dni)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Goscie

Post autor: mat1989 »

czy nie będzie to czasami po prostu : \(\displaystyle{ \frac{n-1}{365}\cdot 0,01}\)?
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Goscie

Post autor: profesorq »

moze jakies inne pomysly
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Goscie

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ 1-({\frac{364}{365}})^{n}}\)?
profesorq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 1 raz

Goscie

Post autor: profesorq »

ok ,bravo ariadna heeh
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Goscie

Post autor: mat1989 »

ariadna, a w jaki sposób na to wpadłaś ?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Goscie

Post autor: ariadna »

Lata praktyki w jasnowidzeniu:)


Prawdopodobieństwo, że dana osoba ma urodziny innego dnia: 364/365, dalej chyba jasne:)
ODPOWIEDZ