Witam,
Czy mogłabym prosić o pilną pomoc w tych dwóch zadanich?
POzdrawiam!
1. Zmienna wzrost \(\displaystyle{ W}\) ma w populacji koszykarzy rozkład normalny \(\displaystyle{ W: \ N(195; 12)}\). Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania z tej populacji koszykarza mającego mniej niż \(\displaystyle{ 180 cm}\) wzrostu? (Wynik proszę podać z dokładnością do \(\displaystyle{ 4}\) miejsc po przecinku)
2. Zmienna \(\displaystyle{ X}\) ma w populacji rozkład normalny o średniej \(\displaystyle{ 100}\). Wiadomo, że czwarty decyl tej zmiennej wynosi \(\displaystyle{ 85}\). Podaj szósty decyl zmiennej \(\displaystyle{ X.}\)
Rozkład normalny
Rozkład normalny
Ostatnio zmieniony 18 maja 2012, o 11:16 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
Powód: Brak LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
Rozkład normalny
zmienna znormalizowana:
\(\displaystyle{ x= \frac{180-195}{12}=-1.25}\)
Wartość dystrybuanty rozkładu normalnego:
\(\displaystyle{ \Phi(-1.25)=1-\Phi(1.25)=0.10565}\)
2)
6-ty decyl w rozkładzie normalnym jest symetryczny do 4-tego.
z tego wynika że ma wartość 115.
\(\displaystyle{ x= \frac{180-195}{12}=-1.25}\)
Wartość dystrybuanty rozkładu normalnego:
\(\displaystyle{ \Phi(-1.25)=1-\Phi(1.25)=0.10565}\)
2)
6-ty decyl w rozkładzie normalnym jest symetryczny do 4-tego.
z tego wynika że ma wartość 115.
Rozkład normalny
Bardzo dziękuję,czyli analogicznie jeśli zmienna X ma w populacji rozkład normalny o średniej 50, a wiadomo, że pierwszy kwartyl tej zmiennej wynosi 40. To trzeci kwartyl bedzie 120?
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy