Witam mam problem z zdaniem, moje wyniki obliczeń różnią się od wyników w odpowiedziach prosił bym kogoś o wytłumaczenie krok po kroku jak to powinno się liczyć.
Gracz wyciaga z talii (\(\displaystyle{ 52}\) kart) trzy karty (bez zwracania). Jesli sa to \(\displaystyle{ 3}\) asy, wygrywa 100 zł.
Jesli sa wsród nich dokładnie \(\displaystyle{ 2}\) asy, gracz wygrywa 50 zł. Jesli sa to \(\displaystyle{ 3}\) figury, gracz wygrywa
10 zł, a w pozostałych przypadkach płaci 1 zł. Niech \(\displaystyle{ X}\) oznacza wygrana gracza (przy czym
przegrana 1 zł to inaczej wygrana -1 zł). Znalezc i narysowac dystrybuante zmiennej losowej
\(\displaystyle{ X}\). Obliczyc \(\displaystyle{ P(X > 0).}\)
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ P(x=100)= \frac{4}{132600} \\ \\
P(x=50)= \frac{6}{132600} \\ \\
P(x=10)= \frac{13200}{132600} \\ \\
P(x=-1)= \frac{11939}{132600}}\)
Odpowiedzi:
\(\displaystyle{ P(x=100)= \frac{1}{5525} \\ \\
P(x=50)= \frac{72}{5525} \\ \\
P(x=10)= \frac{155}{5525} \\ \\
P(x=-1)= \frac{5397}{5525}}\)
Dystrybuanta zmiennej losowej, wyciąganie kart
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 sty 2011, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tutaj
- Podziękował: 3 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej, wyciąganie kart
Ostatnio zmieniony 17 maja 2012, o 17:32 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 11 sty 2012, o 16:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dobrodzień
- Pomógł: 3 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej, wyciąganie kart
Dla x=100:
mamy 4 możliwości wyboru 3 z 4 asów, ale do tych 3 asów możemy wybrać dowolną kartę(tych kart zostało 48, bez asów)
Więc
\(\displaystyle{ P(x=100)= \frac{4 \cdot 48}{132600}}\)
dla x=50 do 2 asów dobieramy 2 karty więc będzie \(\displaystyle{ 6 \cdot 48 \cdot 47}\)
dla x=10 wybieramy 3 karty z 12 i dobieramy 1(chyba może być figurą) \(\displaystyle{ C ^{3} _{12} \cdot 49}\)
x=-1 uzyskasz odejmując od 1 te 3 prawdopodobieństwa
mamy 4 możliwości wyboru 3 z 4 asów, ale do tych 3 asów możemy wybrać dowolną kartę(tych kart zostało 48, bez asów)
Więc
\(\displaystyle{ P(x=100)= \frac{4 \cdot 48}{132600}}\)
dla x=50 do 2 asów dobieramy 2 karty więc będzie \(\displaystyle{ 6 \cdot 48 \cdot 47}\)
dla x=10 wybieramy 3 karty z 12 i dobieramy 1(chyba może być figurą) \(\displaystyle{ C ^{3} _{12} \cdot 49}\)
x=-1 uzyskasz odejmując od 1 te 3 prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej, wyciąganie kart
Skąd macież tę liczbę \(\displaystyle{ 132600}\)?
Ale losujemy tylko \(\displaystyle{ 3}\) karty. Model bogatszy niż rzeczywistość?Scorpio123 pisze: ale do tych 3 asów możemy wybrać dowolną kartę
Z tymi dwoma odpowiedziami się zgadzam.tepa szczala pisze: Odpowiedzi:
\(\displaystyle{ P(x=100)= \frac{1}{5525} \\ \\
P(x=50)= \frac{72}{5525}}\)