1 zadanie: Prawdopodobienstwo że popadnie myśliwy w cel jest równe 90% , strzela 4 razy, jakie przwdopodobienstwo, że popadnie 2 i więcej razy ?
moje rozw: \(\displaystyle{ P(A)= 0,1 \cdot 0,1 \cdot 0,9 \cdot 0,9+0,1 \cdot 0,9 \cdot 0,9 \cdot 0.9+0,9 \cdot 0,9 \cdot 0,9 \cdot 0,9}\)
2 zadanie 3 studenci przysli do kawiarni, prwdopodobienstwo, że 1 kupi kawę 0,8, 2-0.7, 3-0.6 Jakie prawdopodobienstwo, że 2 studenci zakaża kawe?
moje rozw: \(\displaystyle{ P(A)=0.2 \cdot 0.7 \cdot 0.6+0.8 \cdot 0.3 \cdot 0.6+0.8 \cdot 0.7 \cdot 0.4}\)
No jak si sprawiłem ?
prawdopodobienstwa że będą 2 wydażenia
- Salomon777
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nigeria
- Podziękował: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
prawdopodobienstwa że będą 2 wydażenia
Ad 1.
Brakuje jeszcze kilku składników, na przykład \(\displaystyle{ 0{,}1 \cdot 0{,}9 \cdot 0{,}1 \cdot 0{,}9}\).
Ad 2.
Jeśli dobrze się domyślam znaczenia treści, to jest poprawnie.
Brakuje jeszcze kilku składników, na przykład \(\displaystyle{ 0{,}1 \cdot 0{,}9 \cdot 0{,}1 \cdot 0{,}9}\).
Ad 2.
Jeśli dobrze się domyślam znaczenia treści, to jest poprawnie.