zmienne losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Lonley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 12 paź 2009, o 17:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Działdowo
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

zmienne losowe

Post autor: Lonley »

Niech \(\displaystyle{ X}\)~\(\displaystyle{ E(\lambda).}\) Znaleźć rozkład zmiennej \(\displaystyle{ \left[ X\right]}\) oraz policzyć \(\displaystyle{ E\left[ X\right]}\)
miodzio1988

zmienne losowe

Post autor: miodzio1988 »

z dystrybuanty skorzystaj
Lonley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 12 paź 2009, o 17:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Działdowo
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

zmienne losowe

Post autor: Lonley »

Domyśliłam się tego, tylko chciałabym wiedzieć jak to się poprawnie robi. Czy mógłbyś mi to rozwiązać?
miodzio1988

zmienne losowe

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Pokaż jak liczysz
Lonley
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 12 paź 2009, o 17:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Działdowo
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

zmienne losowe

Post autor: Lonley »

\(\displaystyle{ F _{Y} (t)=P(Y \le t) = P(\left[ X\right] \le t)}\) i co dalej? Jaka jest funkcja odwrotna do części całkowitej?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

zmienne losowe

Post autor: norwimaj »

Lonley pisze:\(\displaystyle{ F _{Y} (t)=P(Y \le t) = P(\left[ X\right] \le t)}\) i co dalej?
\(\displaystyle{ [X]\le t \iff X < [t+1].}\)
Lonley pisze: Jaka jest funkcja odwrotna do części całkowitej?
Nie ma takiej.
ODPOWIEDZ