Witam!
Mam do rozwiązania następujące zadanie i nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Rzucamy dwukrotnie symetryczną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
a) sumy oczek mniejszej od 5
b) parzystej sumy oczek
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Rzut kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rzut kostką
Wskazówka:
a) wypisz po prostu wszystkie zdarzenia sprzyjające i je policz
b) zauważ, że suma będzie parzysta wtedy i tylko wtedy, gdy obie liczby będą parzyste lub gdy obie będą nieparzyste.
Q.
a) wypisz po prostu wszystkie zdarzenia sprzyjające i je policz
b) zauważ, że suma będzie parzysta wtedy i tylko wtedy, gdy obie liczby będą parzyste lub gdy obie będą nieparzyste.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy
Rzut kostką
Mi w :
a) \(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{36}=\frac{1}{6}}\)
b) \(\displaystyle{ P(A)=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}}\)
Mam nadzieje, że dobrze zrobiłem.
a) \(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{36}=\frac{1}{6}}\)
b) \(\displaystyle{ P(A)=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}}\)
Mam nadzieje, że dobrze zrobiłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 22 razy
Rzut kostką
No to mam nadzieje, że teraz będzie dobrze.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{6}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{6}=\frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko
- Pomógł: 11 razy
Rzut kostką
\(\displaystyle{ P (A) = \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2} +\frac{1}{2} \cdot \frac{1}{2}}\)
Dobrze?
Dobrze?