Zmienna losowa X ma dystrybuantę
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0\ dla\ x \le 0 \\ 1 - \alpha e ^{x}\ dla \x > 0 \end{cases}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ \alpha}\) oraz \(\displaystyle{ EX^{k}}\) dla k = 1,2,3.
Mógłby ktoś nakierować ?
\(\displaystyle{ \alpha}\) wyliczyłem i wyszło mi 0, ponieważ wartość dystrybuanty musi się równa 1 to wyszło, że:
\(\displaystyle{ - \alpha e ^{x}=0}\)
Proszę o pomoc,
Pozdrawiam.
Miłego Dnia ;- )!
///
hm, gęstość to pochodna z dystrybuanty, ale i tak jak spoglądam na tą dystrybuantę to coś mi nie gra, ponieważ pochodna z 1 to 0, więc gęstość tej dystrybuanty ma się równać 0 ?
///
dystrybuanta, wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 paź 2011, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Turek
dystrybuanta, wartość oczekiwana
Ostatnio zmieniony 15 maja 2012, o 09:38 przez boczuleq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
dystrybuanta, wartość oczekiwana
Tutaj trzeba się kierować logiką. jaki rozkład ma taką dystrybuantę?
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 paź 2011, o 18:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Turek
dystrybuanta, wartość oczekiwana
Nie wiem czy dobrze, myślę, ale uważam że taki:
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0\ dla\ x \le 0 \\ 1\ dla\ x > 0 \end{cases}}\)
przynajmniej tak wychodzi, gdy za \(\displaystyle{ \alpha}\) wstawimy 0
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0\ dla\ x \le 0 \\ 1\ dla\ x > 0 \end{cases}}\)
przynajmniej tak wychodzi, gdy za \(\displaystyle{ \alpha}\) wstawimy 0
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
dystrybuanta, wartość oczekiwana
Jeśli ma to być zwykła dystrybuanta, czyli \(\displaystyle{ F(x)=\mathbb{P}(X\le x)}\), to żaden rozkład nie ma takiej dystrybuanty, bo nie jest to funkcja prawostronnie ciągła.-- 15 maja 2012, o 21:58 --Przypuszczam że przykład miał wyglądać tak:
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0&\text{dla } x \le 0, \\ 1 - \alpha e ^{-x}& \text{dla }x > 0. \end{cases}}\)
Wtedy z warunku prawostronnej ciągłości można wyliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) i wyjdzie rozkład wykładniczy.
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0&\text{dla } x \le 0, \\ 1 - \alpha e ^{-x}& \text{dla }x > 0. \end{cases}}\)
Wtedy z warunku prawostronnej ciągłości można wyliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\) i wyjdzie rozkład wykładniczy.