Pięć dość problematycznych zadań
Pięć dość problematycznych zadań
Na początku chciałem się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum.
Pilnie potrzebuję pomocy z pięcioma zadaniami na jutro, a kompletnie nie mogę sobie z nimi poradzić. Niestety kompletni nie radzę sobie z matematyką, więc od rana przeglądam google w poszukiwaniu pomocy, mam nadzieję, że napisałem w odpowiednim dziale, jeżeli nie to proszę przenieść.
1.
Na stole leżało 14 banknotów: 2 banknoty o nominale 100 zł, 2 banknoty o nominale 50 zł i 10 banknotów o nominale 20 zł. Wiatr zdmuchnął na podłogę 5 banknotów. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że na podłodze leży dokładnie 1 30 zł. Odpowiedź podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
2.
Z talii 52 kart losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) wylosowano króla pik
b) wylosowano trefla
c) wylosowano asa lub kiera
3. W torebce znajduje się 12 cukierków czekoladowych oraz 20 owocowych. Ile należy dołożyć cukierków czekoladowych, aby prawdopodobieństwo wyciągnięcia cukierka czekoladowego było równe frac{2}{3} ?
4. W worku znajduje się dziesieć piłeczek: 5 czerwonych, 3 żółte i 2 niebieskie. Oblicz prwadopodobieństwo zdarzenia, że wybrana losowo piłeczka jest:
a) żółta
b) czerwona lub żółta
5.
Z liter słowa TRYGONOMETRIA wybieramy losowo jedną literę. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to:
a)litera T lub litera O
b)nie bedzie to litera N i nie będzie to litera T
c) będzie to samogłoska
Z góry dziękuję bardzo i liczę na jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam, Kamil.
Pilnie potrzebuję pomocy z pięcioma zadaniami na jutro, a kompletnie nie mogę sobie z nimi poradzić. Niestety kompletni nie radzę sobie z matematyką, więc od rana przeglądam google w poszukiwaniu pomocy, mam nadzieję, że napisałem w odpowiednim dziale, jeżeli nie to proszę przenieść.
1.
Na stole leżało 14 banknotów: 2 banknoty o nominale 100 zł, 2 banknoty o nominale 50 zł i 10 banknotów o nominale 20 zł. Wiatr zdmuchnął na podłogę 5 banknotów. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że na podłodze leży dokładnie 1 30 zł. Odpowiedź podaj w postaci ułamka nieskracalnego.
2.
Z talii 52 kart losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) wylosowano króla pik
b) wylosowano trefla
c) wylosowano asa lub kiera
3. W torebce znajduje się 12 cukierków czekoladowych oraz 20 owocowych. Ile należy dołożyć cukierków czekoladowych, aby prawdopodobieństwo wyciągnięcia cukierka czekoladowego było równe frac{2}{3} ?
4. W worku znajduje się dziesieć piłeczek: 5 czerwonych, 3 żółte i 2 niebieskie. Oblicz prwadopodobieństwo zdarzenia, że wybrana losowo piłeczka jest:
a) żółta
b) czerwona lub żółta
5.
Z liter słowa TRYGONOMETRIA wybieramy losowo jedną literę. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to:
a)litera T lub litera O
b)nie bedzie to litera N i nie będzie to litera T
c) będzie to samogłoska
Z góry dziękuję bardzo i liczę na jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam, Kamil.
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Pięć dość problematycznych zadań
Co do zadania trzeciego. Niech \(\displaystyle{ x}\) oznacza ilość dołożonych cukierków czekoladowych.
Jeśli dołożyliśmy do torebki \(\displaystyle{ x}\) cukierków, to ich liczba wynosi \(\displaystyle{ 32+x}\), a ilość cukierków czekoladowych \(\displaystyle{ 12+x}\). Prawdopodobieństwo wylosowania cukierka czekoladowego wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{12+x}{32+x}}\).
Przyrównujesz ten ułamek do \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) i wyliczasz ile wynosi \(\displaystyle{ x}\).
Zadanie 2 spróbuj rozwiązać samodzielnie jest bardzo łatwe.
W zadaniu 4 b) wystarczy policzyć prawdopodobieństwo wylosowania czerwonej, wylosowania żółtej i dodać je do siebie.
Zadanie 5 też jest bardzo łatwe. Jedynie nad 1 mogę pomyśleć, ale 2,3,5 rozwiąż samodzielnie, w razie czego zamieść obliczenia.
Jeśli dołożyliśmy do torebki \(\displaystyle{ x}\) cukierków, to ich liczba wynosi \(\displaystyle{ 32+x}\), a ilość cukierków czekoladowych \(\displaystyle{ 12+x}\). Prawdopodobieństwo wylosowania cukierka czekoladowego wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{12+x}{32+x}}\).
Przyrównujesz ten ułamek do \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) i wyliczasz ile wynosi \(\displaystyle{ x}\).
Zadanie 2 spróbuj rozwiązać samodzielnie jest bardzo łatwe.
W zadaniu 4 b) wystarczy policzyć prawdopodobieństwo wylosowania czerwonej, wylosowania żółtej i dodać je do siebie.
Zadanie 5 też jest bardzo łatwe. Jedynie nad 1 mogę pomyśleć, ale 2,3,5 rozwiąż samodzielnie, w razie czego zamieść obliczenia.
Pięć dość problematycznych zadań
Nie chciałbym się narzucać, ale u mnie z matematyką jest na bakier, dlatego bardzo prosiłbym o obliczenia. Będę niesamowicie wdzięczny. Niektóre tematy z matematyki nie sprawiają mi problemów, ten natomiast wchodzi niesamowicie ciężko. Tak jest jak się nie poświęcało 'królowej nauk' zbyt dużo czasuTPB pisze: Zadanie 5 też jest bardzo łatwe. Jedynie nad 1 mogę pomyśleć, ale 2,3,5 rozwiąż samodzielnie, w razie czego zamieść obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Pięć dość problematycznych zadań
Ale pomyśl logicznie, jakie jest prawdopodobieństwo, że z 52 kart wylosujesz akurat króla pik? Tutaj nie są potrzebne praktycznie żadne wzory, wystarczy trochę intuicji, koncentracji i pogłówkowania. Jeżeli ja Ci wszystko teraz napiszę, to nie nauczysz się tego. Zwłaszcza, że tak łatwych zadań z prawdopodobieństwa nie widziałem jeszcze. Musisz albo samodzielnie, to przemyśleć i spróbować rozwiązać albo już sam nie wiem. Na pewno nie nauczysz się na jutro czytając rozwiązania, a nie wkładając w to wysiłku.
Może ktoś łaskawszy się pojawi, ale ja gotowca do tych trzech zadań nie dam, bo to się nie opłaca na prawdę.
Polecam stronę matematyka.pisz.pl. Poczytaj tam o prawdopodobieństwie, zobacz jak Pan Jakub rozwiązuje przykłady, przemyśl to i spróbuj samodzielnie. Jak zrobisz błędnie, to nic się nie stanie - pomożemy.
Może ktoś łaskawszy się pojawi, ale ja gotowca do tych trzech zadań nie dam, bo to się nie opłaca na prawdę.
Polecam stronę matematyka.pisz.pl. Poczytaj tam o prawdopodobieństwie, zobacz jak Pan Jakub rozwiązuje przykłady, przemyśl to i spróbuj samodzielnie. Jak zrobisz błędnie, to nic się nie stanie - pomożemy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Pięć dość problematycznych zadań
Tak jak napisał Ci TPB większość tych zadań jest naprawdę prostych (łącznie z pierwszym: zastanów się jakie pięć banknotów może dać sumę równą 130 zł?).
Niektóre z nich jak 2a,b czy też 3) do którego TPB napisał Ci wskazówkę w formie pozwalającej rozwiązać to zadanie uczniowi gimnazjum, wymagają wykonania bardzo prostych rachunków.
Jeżeli piszesz, że niektóre zadania z matematyki nie sprawiają Ci problemów to nie podjęcie próby rozwiązania powyższych świadczy raczej o braku Twoich chęci do pracy i współpracy. Zwróć uwagę na to, że znacznie łatwiej na forum znaleźć kogoś kto będzie gotowy Ci pomóc niż kogoś kto będzie gotowy rozwiązać zadania za Ciebie.
Niektóre z nich jak 2a,b czy też 3) do którego TPB napisał Ci wskazówkę w formie pozwalającej rozwiązać to zadanie uczniowi gimnazjum, wymagają wykonania bardzo prostych rachunków.
Jeżeli piszesz, że niektóre zadania z matematyki nie sprawiają Ci problemów to nie podjęcie próby rozwiązania powyższych świadczy raczej o braku Twoich chęci do pracy i współpracy. Zwróć uwagę na to, że znacznie łatwiej na forum znaleźć kogoś kto będzie gotowy Ci pomóc niż kogoś kto będzie gotowy rozwiązać zadania za Ciebie.
Pięć dość problematycznych zadań
Gdybym chciał wiedzieć jak to zrobić, to bym o tym napisał. Liczyłem, że podacie mi odpowiedzi i jak to zrobić. W innych podobnych do mojego tematach nie było z tym problemu, tutaj jednak pojawiają sie, bo dwóch łebskich gości wyskakuje z banalnością zadań, i że uczeń z gimnazjum by je rozwiązał.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Pięć dość problematycznych zadań
Przykro mi, ale w pierwszym poście napisałeś:
Pilnie potrzebuję pomocy oraz Z góry dziękuję bardzo i liczę na jakąkolwiek pomoc.
Jak widzisz taka właśnie pomoc (a nie gotowiec) została Ci zaproponowana i tylko od Ciebie zależy czy zechcesz z niej skorzystać.
Jeżeli natomiast interesuje Cię tylko gotowiec, to niestety musisz, jak Ci to napisał TBP poczekać aż ktoś łaskawszy się pojawi (przecież na forum nie ma zakazu pisania gotowców).
-- 13 maja 2012, o 13:26 --
Co do możliwości rozwiązania zadań przez ucznia gimnazjum, to akurat mój post nie dotyczył wszystkich zadań (nie jest to miejsce na roztrząsanie tej kwestii) bo napisałem tak:
TPB napisał Ci wskazówkę w formie pozwalającej rozwiązać to zadanie uczniowi gimnazjum, bo właśnie po napisaniu tej wskazówki zadanie sprowadza się do rozwiązania równania:
\(\displaystyle{ \frac{12+x}{32+x}= \frac{2}{3}}\)
co z pewnością powinno być w zasięgu ucznia gimnazjum.
Pilnie potrzebuję pomocy oraz Z góry dziękuję bardzo i liczę na jakąkolwiek pomoc.
Jak widzisz taka właśnie pomoc (a nie gotowiec) została Ci zaproponowana i tylko od Ciebie zależy czy zechcesz z niej skorzystać.
Jeżeli natomiast interesuje Cię tylko gotowiec, to niestety musisz, jak Ci to napisał TBP poczekać aż ktoś łaskawszy się pojawi (przecież na forum nie ma zakazu pisania gotowców).
-- 13 maja 2012, o 13:26 --
Co do możliwości rozwiązania zadań przez ucznia gimnazjum, to akurat mój post nie dotyczył wszystkich zadań (nie jest to miejsce na roztrząsanie tej kwestii) bo napisałem tak:
TPB napisał Ci wskazówkę w formie pozwalającej rozwiązać to zadanie uczniowi gimnazjum, bo właśnie po napisaniu tej wskazówki zadanie sprowadza się do rozwiązania równania:
\(\displaystyle{ \frac{12+x}{32+x}= \frac{2}{3}}\)
co z pewnością powinno być w zasięgu ucznia gimnazjum.
Pięć dość problematycznych zadań
Serio?
To było coś w rodzaju:
Naprowadzę go, ale niech robi sam, ewentualnie mu się powie co zrobił źle, a teraz wylewasz swoje żale? Na co liczysz i czego oczekujesz. Na prawdę potrzebujesz mojego stwierdzenia, że mi pomogłeś?
To było coś w rodzaju:
Naprowadzę go, ale niech robi sam, ewentualnie mu się powie co zrobił źle, a teraz wylewasz swoje żale? Na co liczysz i czego oczekujesz. Na prawdę potrzebujesz mojego stwierdzenia, że mi pomogłeś?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Pięć dość problematycznych zadań
Pessset, nawet jeśliby ktoś Ci te zadania rozwiązał, toby nie chciało Ci się sprawdzić, czy są dobrze zrobione. Jeżeli Tobie nie zależy, to dlaczego innym ma zależeć? Poza tym nikt nie ma obowiązku robienia dla Ciebie zadań. Wychodzisz z błędnego założenia, że rozwiązania Ci się należą. To nie jest PUP, tylko forum. Jeżeli chcesz mieć pełne rozwiązania bez własnego wysiłku, to zajrzyj do innego działu. Błędnie też przypisujesz TPB cechy, które sam posiadasz (użalanie się nad sobą, zarozumialstwo). Człowieku opamiętaj się!
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Pięć dość problematycznych zadań
No to niech będę zarozumiałym człowiekiem. Jest to jak najbardziej naturalna postawa. Co do tego wątku, nie będę się już tutaj udzielał, bo temat zszedł na zły tor oraz atmosfera robi się nie zdrowa.