turniej szachowy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
paczam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 8 maja 2012, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świebodzin
Podziękował: 3 razy

turniej szachowy

Post autor: paczam »

Uczestniczysz w turnieju szachowym, w którym Twoje prawdopodobieństwo wygranej
wynosi 0.3 względem połowy graczy (nazwijmy ich Typ 1), 0.4 względem ćwierci graczy
(Typ 2) oraz 0.5 względem pozostałych (Typ 3). Grasz partię z losowo wybranym
graczem. Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej?

Z góry dzięki za pomoc ; )
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

turniej szachowy

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

Skorzystaj ze woru na p-stwo całkowite.
johnblansko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko
Pomógł: 11 razy

turniej szachowy

Post autor: johnblansko »



-- 12 maja 2012, o 10:51 --

Być może

\(\displaystyle{ 0,3 \cdot 0,5 + 0,4 \cdot 0,25 + 0,5 \cdot (1-0,5-0,25) =}\)-- 12 maja 2012, o 10:53 --Ktoś podpowie?
ODPOWIEDZ