rzut czterośÍcienną kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
paczam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 8 maja 2012, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świebodzin
Podziękował: 3 razy

rzut czterośÍcienną kostką

Post autor: paczam »

Rzucamy czterościenną kostką. Jeżeli wynikiem jest 1 lub 2, rzucamy raz jeszcze, w
przeciwnym razie kończymy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma wyników wynosi
przynajmniej 4?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

rzut czterośÍcienną kostką

Post autor: loitzl9006 »

Proponuję obliczyć prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia przeciwnego (że suma wyników będzie równa \(\displaystyle{ 1, \ 2}\) lub \(\displaystyle{ 3}\) ). Zauważ, że będzie tylko jedna możliwość przy której to zdarzenie przeciwne będzie spełnione: wyrzucimy \(\displaystyle{ 3}\).

Kiedy wyrzucimy \(\displaystyle{ 1}\) lub \(\displaystyle{ 2}\) , to rzucamy jeszcze raz, czyli nawet rozważając przypadek, w którym najpierw wyrzucamy \(\displaystyle{ 1}\) a potem \(\displaystyle{ 3}\), to mamy razem cztery, czyli zdarzenie przeciwne nie jest spełnione.

Jeżeli za pierwszym razem wyrzucimy \(\displaystyle{ 1}\), za drugim \(\displaystyle{ 1}\), to już mamy dwa i dalej rzucamy (musi być \(\displaystyle{ 3}\) żeby przestać rzucać) - czyli nie ma możliwości żeby zdarzenie przeciwne było spełnione.
johnblansko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko
Pomógł: 11 razy

rzut czterośÍcienną kostką

Post autor: johnblansko »

\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{2}+ \frac{1}{4} \cdot \frac{3}{4} = \frac{5}{16}}\)
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

rzut czterośÍcienną kostką

Post autor: loitzl9006 »

Czemu \(\displaystyle{ \frac{5}{16}}\)?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

rzut czterośÍcienną kostką

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ \mathbb{P}(X_1=1)\cdot\mathbb{P}(X_2\ge3)+\mathbb{P}(X_1=2)\cdot\mathbb{P}(X_2\ge2)+\mathbb{P}(X_1=4)=\\\\=\frac14\cdot\frac12+\frac14\cdot\frac34+\frac14=\frac9{16}.}\)
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

rzut czterośÍcienną kostką

Post autor: loitzl9006 »

norwimaj, Ty chyba inaczej rozumiesz zadanie - uznajesz że rzucamy tylko dwa razy a ja uznałem, że rzucamy aż do momentu wyrzucenia trójki lub czwórki.

W sumie to też miałem wątpliwości jak to rozumieć. Taka uroda zadań z prawdopodobieństwa.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

rzut czterośÍcienną kostką

Post autor: norwimaj »

paczam pisze: rzucamy raz jeszcze,
Skoro "raz jeszcze", to zrozumiałem że tylko raz, ale istotnie nie jest to precyzyjnie sformułowane.
ODPOWIEDZ