Prawdopodobieństwo zdarzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
female_mosquito
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2012, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: female_mosquito »

Przedsiębiorstwo ochrony mienia "X" zainstalowało w domu swojego klienta instalację alarmową. Przy próbie włamania alarm uruchamia się poprawnie w \(\displaystyle{ 95 \%}\) przypadków. Czasami jednak alarm uruchamia się samoczynnie. Prawdopodobieństwo takiego zdarzenia wynosi \(\displaystyle{ 0.02}\). Firma oszacowała prawdopodobieństwa włamania do domu klienta na poziomie \(\displaystyle{ 0.01}\).
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że alarm się włączy?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że gdy alarm się włączy, rzeczywiście ma miejsce włamanie?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, o 20:42 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a nawet do prostych wyrażeń.
johnblansko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 9 maja 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko
Pomógł: 11 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: johnblansko »

\(\displaystyle{ P \ a= 0,02 + 0,95 \cdot 0.01 =00295 = 2.95 \% \\
P \ b = 0,95 \cdot 0.01 = 0.0095= 0.95 \%}\)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, o 20:43 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: leapi »

a) dobrze
b) przez wzór Bayesa
ODPOWIEDZ