prawdopodobienstwo, matura

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
nitro22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 17 wrz 2011, o 15:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

prawdopodobienstwo, matura

Post autor: nitro22 »

Jako kolejna osoba proszę o sprawdzenie, a nie sugerowanie własnych odpowiedzi, bo nie o to mi tu chodzi. Sądze, ze rozwiązanie jest poprawne, ale chce uslyszec waszą opinię.

\(\displaystyle{ P(A\cap B')=0,7}\)

\(\displaystyle{ A\cap B'=A\setminus B}\)

\(\displaystyle{ P(A\cap B')=P(A\setminus B)=0,7}\)

\(\displaystyle{ P((A\setminus B)')}\) - prawdopodobienstwo zdarzenia przeciwnego do zdarzenia \(\displaystyle{ A\setminus B}\)

\(\displaystyle{ P((A\setminus B)')=0,3}\)

\(\displaystyle{ (A\setminus B)'=(A'\cup (A\cap B))}\)

\(\displaystyle{ A'\cap B=B\setminus A \Rightarrow P(A'\cap B)=P(B\setminus A)}\)

\(\displaystyle{ B\setminus A\subset (A'\cup (A\cap B)) \Rightarrow P(B\setminus A) \le P((A'\cup (A\cap B))}\)

\(\displaystyle{ P(A'\cap B) \le P((A'\cup (A\cap B))}\)

\(\displaystyle{ P(A'\cap B) \le 0,3}\) , co należało dowieść

Wydaje mi się, że jest to poprawne rozwiązanie, jednak chce się upewnić i proszę o sprawdzenie.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

prawdopodobienstwo, matura

Post autor: Mistrz »


Masz dobrze.
ODPOWIEDZ