Zdarzenia losowa A,B zawarte są w \(\displaystyle{ \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B')=0,7}\) (A' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia A , B' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B). Wykaż, że \(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3}\)
Ile dostanę punktów z 3 za to zadanie jeśli rozwiązałem je następująco:
Suma prawdopodobieństw zdarzeń należących do \(\displaystyle{ \Omega}\) należy do przedziału \(\displaystyle{ \langle0,1 \rangle}\), a więc
\(\displaystyle{ P(A \cap B')+P(A' \cap B)\le1}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3}\) c.n.w.
Proszę o szybką odpowiedź. Jak myślicie ile otrzymam punktów?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Dowód do sprawdzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 11:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko
- Podziękował: 9 razy
Dowód do sprawdzenia.
Hmmm...
\(\displaystyle{ P(A \cap B') = 0,7}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ A \cap B' = A' \cap B}\) i na odwrót \(\displaystyle{ A' \cap B = B' \cap A}\)
\(\displaystyle{ 1 \ge P(A' \cap B) = P(A \cap B') + P(A \cap B) + P(A' \cap B) = 0,7 + P(A' \cap B) + P(A \cap B)}\)
Z tego wychodzi, że:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3 - P(A \cap B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ \le 0,3 \Rightarrow P(A \cap B) \ge 0}\)
Koniec zadania
Co do punktów i Twojego toku rozumowania to trudno mi cokolwiek powiedzieć. Czas pokaże
\(\displaystyle{ P(A \cap B') = 0,7}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ A \cap B' = A' \cap B}\) i na odwrót \(\displaystyle{ A' \cap B = B' \cap A}\)
\(\displaystyle{ 1 \ge P(A' \cap B) = P(A \cap B') + P(A \cap B) + P(A' \cap B) = 0,7 + P(A' \cap B) + P(A \cap B)}\)
Z tego wychodzi, że:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3 - P(A \cap B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ \le 0,3 \Rightarrow P(A \cap B) \ge 0}\)
Koniec zadania
Co do punktów i Twojego toku rozumowania to trudno mi cokolwiek powiedzieć. Czas pokaże
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód do sprawdzenia.
Gdybyś dodał, że chodzi o zdarzenia rozłączne, to byś coś dostał, ale tak będzie raczej bez punktów.Semtex4 pisze: Suma prawdopodobieństw zdarzeń należących do \(\displaystyle{ \Omega}\) należy do przedziału \(\displaystyle{ \langle0,1 \rangle}\),