MATURA 2012 prawdopodobienstwo nr 11

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

MATURA 2012 prawdopodobienstwo nr 11

Post autor: infeq »

Zdarzenia losowa A,B zawarte są w \(\displaystyle{ \Omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B')=0,7}\) (A' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia A , B' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B). Wykaż, że\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \ge 0,3}\)

Czy tym sposobem, może to jakoś rozwiązać, tzn. ciągnąć tę metodę dalej?

\(\displaystyle{ P(A \cap B') = P(A) - P(A \cap B) = 0,7\\ P(A' \cap B) = P(B) - P(A \cap B)\\ P(A' \cap B)=P(B)-P(A)+P(A \cap B)\\ P(A' \cap B)=P(B)-P(A)+0,7}\)

... ?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

MATURA 2012 prawdopodobienstwo nr 11

Post autor: norwimaj »

Nie ma szans żadnym sposobem, gdyż napisałeś nierówność jest nie w tę stronę co trzeba. Na maturze była w drugą.
ODPOWIEDZ