wykonanie projektu w terminie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nataliaaaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 15:48
Płeć: Kobieta

wykonanie projektu w terminie

Post autor: nataliaaaw »

Menedżer projektu określa prawdopodobieństwo zakończenia budowy nowego zakładu przed zaplanowaną datą końcową ustaloną w chwili rozpoczęcia projektu. Uwzględniając to, co już zostało zrobione, kierownik formułuje prawdopodobieństwo zakończenia projektu przed planowaną datą i wynosi ono 0,6.
Menedżer został także poproszony o rozważenie szansy zmieszczenia się projektu w jego budżecie , pod warunkiem, że projekt skończy się przed planowaną datą. Uwzględniając to, co już zostało zrobione, kierownik formułuje ocenione prawdopodobieństwo wynoszące 0,5.
Jakie jest prawdopodobieństwo zakończenia projektu w terminie i w ramach budżetu ??
Jacek_Karwatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 351
Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 94 razy

wykonanie projektu w terminie

Post autor: Jacek_Karwatka »

\(\displaystyle{ P(A)}\) - prawdopodobieństwo zakończenia projektu przed planowaną datą

\(\displaystyle{ P(B|A)}\) - prawdopodobieństwo zmieszczenia się projektu w jego budżecie , pod warunkiem, że projekt skończy się przed planowaną datą

\(\displaystyle{ P(A \wedge B)=P(A)P(B|A) = 0.5*0.6 = 0.3}\)
nataliaaaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 15:48
Płeć: Kobieta

wykonanie projektu w terminie

Post autor: nataliaaaw »

dziękuje bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ