Mam takie zadanie i kompletnie nie wiem jak sie za niego zabrać mianowicie:
Obliczyc prawdopodobieństwo, ze wylosowane w totolotku 6liczb z 49 beda pochodzily spośród16 elementowego zbioru liczb.
z gory dziekuje za pomoc.
prawdopodobienstwo lotto
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 13 lut 2012, o 11:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko
- Podziękował: 9 razy
prawdopodobienstwo lotto
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 18:08 przez DonArkanio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
prawdopodobienstwo lotto
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right| = {49 \choose 6}}\)
\(\displaystyle{ \left| A \right| = {16 \choose 6}}\)
\(\displaystyle{ P(a)= \frac{ {16 \choose 6} }{ {49 \choose 6} }}\)
\(\displaystyle{ \left| A \right| = {16 \choose 6}}\)
\(\displaystyle{ P(a)= \frac{ {16 \choose 6} }{ {49 \choose 6} }}\)