Jeżeli samolot jest obecny w pewnym obszarze, radar rejestruje jego obecność z prawdopodobieństwem
0.99. Jeżeli go nie ma, radar fałszywie alarmuje o jego obecności z
prawdopodobieństwem 0.1. Zakładamy, że samolot przelatuje przez rozważany obszar
z prawdopodobieństwem 0.05. Jakie jest prawdopodobieństwo fałszywego alarmu oraz
prawdopodobieństwo przeoczenia samolotu?
prawdopodobienstwo fałszywego alarmu
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
prawdopodobienstwo fałszywego alarmu
Prawdopodobieństwo przeoczenia 0.05*(1-0.99) = 0.0005.
Prawdopodobieństwo fałszywego alarmu (1-0.05)*0.1 = 0.095
Prawdopodobieństwo fałszywego alarmu (1-0.05)*0.1 = 0.095