Wśród uczniów
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 15:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B.
Wśród uczniów
Wśród uczniów pewnej szkoły przeprowadzono ankietę. Osoba ankietowana rzucała monetą. Jeśli wypadł orzeł to odpowiadała na pytanie: Czy lubisz matematykę? Jeśli wypadła reszka, to rzucała monetą raz jeszcze i odpowiadała na pytanie: Czy w drugim rzucie wypadł orzeł? W ankiecie otrzymano 30% odpowiedzi TAK. Jaki procent tej szkoły lubi matematykę?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wśród uczniów
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(T)=\mathbb{P}(T|O)\mathbb{P}(O)+\mathbb{P}(T|R)\mathbb{P}(R)}\),
\(\displaystyle{ \frac3{10}=\mathbb{P}(T|O)\cdot\frac12+\frac12\cdot\frac12}\),
Trudno wyobrazić sobie sytuację, że lubienie matematyki przez uczniów zależy od tego, co wyrzucili, więc prawdopodobieństwo lubienia matematyki jest równe \(\displaystyle{ \mathbb{P}(T|O)}\).
\(\displaystyle{ \frac3{10}=\mathbb{P}(T|O)\cdot\frac12+\frac12\cdot\frac12}\),
Trudno wyobrazić sobie sytuację, że lubienie matematyki przez uczniów zależy od tego, co wyrzucili, więc prawdopodobieństwo lubienia matematyki jest równe \(\displaystyle{ \mathbb{P}(T|O)}\).