rzut n identycznymi monetami -okreslic model
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
rzut n identycznymi monetami -okreslic model
Okresl model probabilistyczny dla:
a) rzutu 3 identycznymi monetami,
b) rzutu 7 identycznymi monetami,
c) rzutu m identycznymi monetami
Dla trzech monet to proste, przy 7 monetach zaczynaja sie schody...
a) rzutu 3 identycznymi monetami,
b) rzutu 7 identycznymi monetami,
c) rzutu m identycznymi monetami
Dla trzech monet to proste, przy 7 monetach zaczynaja sie schody...
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
rzut n identycznymi monetami -okreslic model
\(\displaystyle{ \Omega=\left\{ r*r*r, o*o*o, o*r*r, o*o*r\right\}}\)
\(\displaystyle{ p: \frac{1}{8} , \frac{1}{8}, \frac{3}{8}, \frac{3}{8}}\)
\(\displaystyle{ p: \frac{1}{8} , \frac{1}{8}, \frac{3}{8}, \frac{3}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
rzut n identycznymi monetami -okreslic model
próbowałam dalej na drzewie znalezc jakies uogólnienie... ale ciezko cos zauwazyc
gwiazdki oznaczaja ze kolejnosc nie ma znaczenia, wiec sa 4 mozliwe wyniki-- 6 maja 2012, o 21:14 --rzut jest jednoczesnie 3 monetamileapi pisze:trochę nie za mało powinno być \(\displaystyle{ 8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
rzut n identycznymi monetami -okreslic model
musisz określić zbiór zdarzeń elementarnych i prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ \Omega=\{(\omega_1;\omega_2;\omega_3):\omega_i\in\{O;R\} \wedge i\in\{1,2,3\} \}}\)
\(\displaystyle{ |\Omega|=8}\)(moc zbioru)
\(\displaystyle{ X\subset \Omega}\) , to \(\displaystyle{ P(X)=\frac{|X|}{|\Omega|}}\)
teraz na \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ m}\) już łatwo ogólnić
\(\displaystyle{ \Omega=\{(\omega_1;\omega_2;\omega_3):\omega_i\in\{O;R\} \wedge i\in\{1,2,3\} \}}\)
\(\displaystyle{ |\Omega|=8}\)(moc zbioru)
\(\displaystyle{ X\subset \Omega}\) , to \(\displaystyle{ P(X)=\frac{|X|}{|\Omega|}}\)
teraz na \(\displaystyle{ 7}\) i \(\displaystyle{ m}\) już łatwo ogólnić
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
rzut n identycznymi monetami -okreslic model
Dlaczego? Nie jest powiedziane że ma być model klasyczny. Chociaż faktycznie tak jak piszesz, jest prościej.leapi pisze:musisz
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
rzut n identycznymi monetami -okreslic model
Jak mam rozumieć ten X? Przeciez rzut trzema monetami to nie jest klasyczna przestrzen probabilistyczna.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
rzut n identycznymi monetami -okreslic model
Przestrzeń zaproponowana przez leapi jest klasyczna. Sam rzut monetą oczywiście nie jest żadną przestrzenią ani innym obiektem matematycznym.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 2 mar 2012, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Pomógł: 4 razy
rzut n identycznymi monetami -okreslic model
no niech będzie, zatem para \(\displaystyle{ (\Omega, p)}\) jest przestrzenia probabilistyczna ale nie klasyczna dla rzutu trzema identycznymi monetami
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
rzut n identycznymi monetami -okreslic model
sposób - przepis w jaki liczysz \(\displaystyle{ P}\)
albo "na piechotę"
Np
\(\displaystyle{ P(O,O,O)=\frac{1}{16}}\)
\(\displaystyle{ P(O,O,r)=\frac{1}{7}}\)
itd
albo "na piechotę"
Np
\(\displaystyle{ P(O,O,O)=\frac{1}{16}}\)
\(\displaystyle{ P(O,O,r)=\frac{1}{7}}\)
itd