Dystrybuanta, liczenie przypadku z wart. bezwzględną

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
namruf15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kudowa Zdrój
Podziękował: 4 razy

Dystrybuanta, liczenie przypadku z wart. bezwzględną

Post autor: namruf15 »

Witam, mam pewien problem, otóż treść zadania mówi abym policzył pewne przypadki rozkładu zmiennej losowej. Nie wiem jak policzyć przypadek z wartością bezwzględną:

\(\displaystyle{ F\left( x\right) = \begin{cases} 0 \ dla \ x \le -1\\ \frac{1}{3} \ dla \ -1 < x \le 0 \\ \frac{1}{3}\left( x + 1\right) \ dla \ 0 < x \le 1 \\ 1 \ dla \ 1 < x \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ P(|X|> \frac{1}{2}) = ?}\)

Rozważałem dwa przypadki kiedy \(\displaystyle{ P(|X|> \frac{1}{2})}\) oraz \(\displaystyle{ P(|X|< -\frac{1}{2})}\) ale wyszło mi po prostu \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) kiedy rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\).

Proszę o pomoc i wytłumaczenie, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2012, o 19:50 przez namruf15, łącznie zmieniany 1 raz.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Dystrybuanta, liczenie przypadku z wart. bezwzględną

Post autor: leapi »

\(\displaystyle{ 1-P(|X|\leq \frac{1}{2})=1-P(-\frac{1}{2}\leq X \leq \frac{1}{2})}\)
namruf15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kudowa Zdrój
Podziękował: 4 razy

Dystrybuanta, liczenie przypadku z wart. bezwzględną

Post autor: namruf15 »

Mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego w ten sposób?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Dystrybuanta, liczenie przypadku z wart. bezwzględną

Post autor: leapi »

Podstawowy chwyt, że zmieniasz nierówność z \(\displaystyle{ >}\) robisz \(\displaystyle{ \leq}\) a ze znaku \(\displaystyle{ \geq}\) robisz \(\displaystyle{ <0}\) wyszło??
namruf15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 sty 2012, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kudowa Zdrój
Podziękował: 4 razy

Dystrybuanta, liczenie przypadku z wart. bezwzględną

Post autor: namruf15 »

Tak wyszło, ale nie rozumiem dlaczego pojawiło się tam zdarzenie przeciwne poprzedzone przez 1 - "wartość"?
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Dystrybuanta, liczenie przypadku z wart. bezwzględną

Post autor: leapi »

\(\displaystyle{ P(A^{\prime})=1-P(A)}\) a ten wzór znasz
ODPOWIEDZ