6 kul w 5 pudełkach

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dsokal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 27 mar 2012, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Pomógł: 2 razy

6 kul w 5 pudełkach

Post autor: dsokal »

Treść zadania:
6 ponumerowanych kul rozmieszczamy losowo w pięciu pudełkach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie dwa pudełka będą puste?
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= 5^{6}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}} = {5\choose 2}( 3^{6} - 3(2^{6} -2) -3)}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}} = ...}\)

I teraz moje rozumowanie (omega chyba jest oczywista):
1. Wybieramy dwa puste pudełka (\(\displaystyle{ 5}\) po \(\displaystyle{ 2}\))
2. W pozostałe pudełka możemy wrzucić na \(\displaystyle{ 3^6}\) sposobów, ale ....
3. Może się trafić tak, że wszystkie wlecą do tylko dwóch, a to nas nie interesuje, stąd bierzemy \(\displaystyle{ 3}\) bo tyle może być pustych z pozostałych trzech i mnożymy przez \(\displaystyle{ 2^6}\) i odejmujemy \(\displaystyle{ 2}\) - wtedy gdy wszystkie wlecą do jednego.
4. Może się zdarzyć, że wszystkie trafią do jednego z tych pozostałych trzech, tak więc odejmujemy te \(\displaystyle{ 3}\).

Czy moje rozumowanie jest poprawne?
Ostatnio zmieniony 6 maja 2012, o 17:20 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a także do pojedynczych symboli.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

6 kul w 5 pudełkach

Post autor: norwimaj »

Jest dobrze.
ODPOWIEDZ