rozklad n(0,1)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
melon91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk

rozklad n(0,1)

Post autor: melon91 »

zm. losowa ma rozklad N(0,1), wyznacz rozklad zmieneje \(\displaystyle{ Y=-2X+1}\)

chodzi mi o to, czy da sie to zadanie zrobic bez wykorzyatsnia tego wzoru :
\(\displaystyle{ f_Y(y)=f_X(g^{-1}(y))\cdot \frac{1}{|g'(g^{-1}(y))|}}\)
jezeli sie da to jak
miodzio1988

rozklad n(0,1)

Post autor: miodzio1988 »

Np za pomocą funkcji charakterystycznych
melon91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk

rozklad n(0,1)

Post autor: melon91 »

ale nie mielismy jesczze funkcji charakterystycznych, to znaczy bylo wspomniane na wykladzie ze cos takiego jest,ale facet powiedzial ze nie bedziemy tego liczyc bo nie mielismy calek zespoloonych ;]

chodzi o jakis jak najprostszy sposob
miodzio1988

rozklad n(0,1)

Post autor: miodzio1988 »

No to za pomocą dystrybuanty najłatwiej
melon91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk

rozklad n(0,1)

Post autor: melon91 »

czyli mam \(\displaystyle{ F_Y(t)=P(Y<t)=P(-2X+1<t)=P(X> \frac{1-t}{2})=1-F( \frac{1-t}{2})}\)
i to wstawiam do wzoru na dystrybuante, o to chodzi?
miodzio1988

rozklad n(0,1)

Post autor: miodzio1988 »

Tak o to mi chodziło
melon91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk

rozklad n(0,1)

Post autor: melon91 »

dzieki za pomoc
melon
ODPOWIEDZ