5 rzutów kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 1 maja 2012, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 8 razy
5 rzutów kostką
Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo że rzucając 5 razy kostką wyrzucimy 3 razy piątkę. Wiem że w pojedynczym rzucie prawdopodobieństwo wyrzucenia piątki będzie \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\). Wie ktoś co z tym dalej zrobić? Proszę o jakiś naprowadzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
5 rzutów kostką
Możesz ze schematu Bernoulliego.
Ostatnio zmieniony 3 maja 2012, o 20:42 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Bernoulliego.
Powód: Poprawa wiadomości. Bernoulliego.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 1 maja 2012, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 8 razy
5 rzutów kostką
To będzie coś takiego?
\(\displaystyle{ {3 \choose 5}= \frac{5!}{3!(5-3)!}=10}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{6}) ^{3}}\) prawdopodobieństwo trafienia 3\(\displaystyle{ \times}\)5
\(\displaystyle{ ( \frac{5}{6} )^{2}}\) prawdopodobieństwo dwukrotnego pudła
to
\(\displaystyle{ P _{sukces}=(\frac{1}{6}) ^{3} \cdot ( \frac{5}{6} ) ^{2} \cdot 10 \approx 0,0032}\)
\(\displaystyle{ {3 \choose 5}= \frac{5!}{3!(5-3)!}=10}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{6}) ^{3}}\) prawdopodobieństwo trafienia 3\(\displaystyle{ \times}\)5
\(\displaystyle{ ( \frac{5}{6} )^{2}}\) prawdopodobieństwo dwukrotnego pudła
to
\(\displaystyle{ P _{sukces}=(\frac{1}{6}) ^{3} \cdot ( \frac{5}{6} ) ^{2} \cdot 10 \approx 0,0032}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
5 rzutów kostką
Tak to będzie coś takiego tylko wynik to \(\displaystyle{ 0,032}\)a nie \(\displaystyle{ 0,0032}\)
Ewentualnie można do tego dojść na piechotę 3 razy musi wypaść 5 więc \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{6} \right) ^3}\), 2 razy nie wypaść więc \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right) ^3}\) natomiast \(\displaystyle{ 10}\) to ilość możliwych rozmieszczeń trzech piątek wśród 5 rzutów (piątka będzie w rzutach 1,2,3 ; 1,2,4 itd).
Zresztą na tym się owy schemat opiera.
Ewentualnie można do tego dojść na piechotę 3 razy musi wypaść 5 więc \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{6} \right) ^3}\), 2 razy nie wypaść więc \(\displaystyle{ \left( \frac{5}{6} \right) ^3}\) natomiast \(\displaystyle{ 10}\) to ilość możliwych rozmieszczeń trzech piątek wśród 5 rzutów (piątka będzie w rzutach 1,2,3 ; 1,2,4 itd).
Zresztą na tym się owy schemat opiera.