Witam!
Mam problem z jednym zadaniem:
Mamy \(\displaystyle{ N + 1}\) ponumerowanych urn. Urna numer \(\displaystyle{ k}\) zawiera \(\displaystyle{ k}\) czerwonych kul i
\(\displaystyle{ N - k}\) białych \(\displaystyle{ (k = 0, 1, . . . ,N)}\). Wybrano przypadkowo jedną z urn i dokonano z niej dwóch przypadkowych ciągnięć (bez zwracania). Oblicz prawdopodobieństwo, że druga wylosowana kula jest czerwona pod warunkiem, że pierwsza kula też jest czerwona.
Policzyłam to sobie z prawdopodobieństwa warunkowego, wyszło mi, że wynosi ono \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Moja intuicja podpowiada mi, że to troszkę za dużo ale nie jestem pewna czy mam rację. Czy mógłby ktoś to sprawdzić?
Z góry dziękuję.
N+1 ponumerowanych urn
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 5 lis 2008, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 5 razy
N+1 ponumerowanych urn
Ostatnio zmieniony 2 maja 2012, o 21:46 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
N+1 ponumerowanych urn
Podpowie ktoś jak to policzyć?
Wiem, że trzeba użyć warunkowego w postaci \(\displaystyle{ P(D_{czer} | P_{czer}) = \frac{P(D_{czer} \cap P_{czer})}{P(P_{czer})}}\)
Ale nie wiemy na którą urnę z N+1 trafimy, a w każdej z nich jest inne prawdopodobieństwo.
Wiem, że trzeba użyć warunkowego w postaci \(\displaystyle{ P(D_{czer} | P_{czer}) = \frac{P(D_{czer} \cap P_{czer})}{P(P_{czer})}}\)
Ale nie wiemy na którą urnę z N+1 trafimy, a w każdej z nich jest inne prawdopodobieństwo.