wybrano wierzchołki czworościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
wybrano wierzchołki czworościanu
Spośród wierzchołków i środków krawędzi czworościanu foremnego wybrano losowo dwa punkty. Oblicz prawdopodobieństwo że odległość wybranych punktów jest równa \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) gdzie a jest długością krawędzi czworościanu. Więc tak Narysujmy sobie ten czworościan. Weźmy go tak narysujmy że przypomina on ostrosłup prawidłowy trójkątny. Podstawa to ABC wierzchołek to S. Środek krawędzi AB to D AC to E BC to F AS to G itp. Mamy 4 wierzchołki i 6 środków. Z omegą nie ma problemu ale z zdarzeniem sprzyjającym jest. Jak wybierzemy wierzchołek A to możemy mu wybrać 3 środki więc \(\displaystyle{ 4 \cdot 3}\) nie wiem czemu ale w książce jest 24. Przecież AD utożsamia się z DA.
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
wybrano wierzchołki czworościanu
A ile u Ciebie wynosi omega?
Ok, już wiem w czym jest problem. Poszukaj dokładniej, bo jest więcej możliwości wyboru punktów między którymi odległość równa się \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\).
Ok, już wiem w czym jest problem. Poszukaj dokładniej, bo jest więcej możliwości wyboru punktów między którymi odległość równa się \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\).