Spośród liczb \(\displaystyle{ 1,2,3,...,121}\) losujemy jedną liczbę, a następnie z pozostałych drugą. Oblicz p-stwo, że w drugim losowaniu otrzymano liczbę parzystą.
Co jest źle w:
\(\displaystyle{ \frac{ {60 \choose 2} + {61 \choose 1} {60 \choose 1} }{ {121 \choose 2} }}\)
Losowanie liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Losowanie liczb
Właśnie chciałem zrobić to bez kolejności, już wiem jak:
\(\displaystyle{ \frac{ {60 \choose 2} + \frac{1}{2} {61 \choose 1} {60 \choose 1} }{ {121 \choose 2} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ {60 \choose 2} + \frac{1}{2} {61 \choose 1} {60 \choose 1} }{ {121 \choose 2} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Losowanie liczb
Teraz powiedzmy, że ok, choć chęć "zrobienia tego bez kolejności" wymagałaby jeszcze uzasadnienia dlaczego tak można (i moim zdaniem jest to nieoczywiste uzasadnienie).
A można jeszcze inaczej, bez rachunków: jest oczywiste, że każda liczba ma taką samą szansę być wylosowana jako druga. Zatem szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{60}{121}}\).
Q.
A można jeszcze inaczej, bez rachunków: jest oczywiste, że każda liczba ma taką samą szansę być wylosowana jako druga. Zatem szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ \frac{60}{121}}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Losowanie liczb
Nawet zaryzykuję stwierdzenie, że w tym wypadku nieuwzględnienie kolejności jest błędem, bo poprzez zaniedbanie kolejności sklejamy zdarzenia sprzyjające i niesprzyjające (np. \(\displaystyle{ (13,16)}\) i \(\displaystyle{ (16,13)}\)). Zdarzenie losowe, którego prawdopodobieństwo liczymy, powinno być podzbiorem (mierzalnym) \(\displaystyle{ \Omega}\).Qń pisze:Teraz powiedzmy, że ok, choć chęć "zrobienia tego bez kolejności" wymagałaby jeszcze uzasadnienia dlaczego tak można (i moim zdaniem jest to nieoczywiste uzasadnienie).
kamil13151, w razie wątpliwości zawsze lepiej jest uwzględnić kolejność niż jej nie uwzględnić. Chociaż najprostsze rozwiązanie jest takie jak podał Qń.