Paradoks de Moivre'a

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
mariolka0303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 16 paź 2009, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: S-ów
Podziękował: 1 raz

Paradoks de Moivre'a

Post autor: mariolka0303 »

Mam takie zadanie:
Niech \(\displaystyle{ S_{2n}}\) będzie liczbą reszek w \(\displaystyle{ 2n}\) rzutach monetą i \(\displaystyle{ a_{n}=P( S_{2n} =2)}\). Udowodnij, że \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } a_{n}=0}\). Gdzie, \(\displaystyle{ a_{n}= {2n \choose n} \left( \frac{1}{2} \right) ^{2n}}\) dla \(\displaystyle{ n = 1,2,3, ...}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Paradoks de Moivre'a

Post autor: zidan3 »

\(\displaystyle{ \frac{4^n}{2 \sqrt{n} }< {2n \choose n}< \frac{4^n}{ \sqrt{2n} }}\)
Awatar użytkownika
mariolka0303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 16 paź 2009, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: S-ów
Podziękował: 1 raz

Paradoks de Moivre'a

Post autor: mariolka0303 »

Wiem, że z trzech ciągów, ale to oszacowanie nie jest dla mnie tak oczywiste.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Paradoks de Moivre'a

Post autor: zidan3 »

Nieoczywiste jest :
\(\displaystyle{ {2n \choose n}< \frac{4^n}{ \sqrt{\pi \cdot n} }}\)
W tym co podałem wcześniej(zeby dowiesc), jak to się mawia, "wstarczy miec dobry wzrok"
Awatar użytkownika
mariolka0303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 16 paź 2009, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: S-ów
Podziękował: 1 raz

Paradoks de Moivre'a

Post autor: mariolka0303 »

Nie wiedziałam dlaczego akurat takie ograniczenia, ale teraz już wiem, że ze wzoru Stirlinga. Już sobie poradziłam, dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Paradoks de Moivre'a

Post autor: zidan3 »

mariolka0303 pisze:Nie wiedziałam dlaczego akurat takie ograniczenia, ale teraz już wiem, że ze wzoru Stirlinga. Już sobie poradziłam, dziękuję za pomoc.
Tak, oczywiscie, sorry ze dopisalem.
Chociaz pierwsza nierownosc, ktora napisalem mozna spokojnie w gimnazjum udowodnic.
ODPOWIEDZ